DRŽAVA U NEVERICI: Ovaj grad prihvata SAMO izbeglice iz Ukrajine, za ostale ZABRANJEN ULAZ

Autor:

Svet

15.02.2024

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer je odluku nazvao nezakonitom

DRŽAVA U NEVERICI: Ovaj grad prihvata SAMO izbeglice iz Ukrajine, za ostale ZABRANJEN ULAZ

Foto: Tanjug/AP

Gradsko veće norveškog grada Dramena koji se nalazi na samo 40 kilometara od Osla donelo je odluku da ubuduće prihvata samo izbeglice iz Ukrajine, nikako iz ostalih delova sveta.

Norveški premijer Jonas Gar Stere i čelnica opozicionih konzervativaca Erna Solberg osudili su odluku veća petog najvećeg grada u zemlji da prihvati samo Ukrajince.

Većinu u veću čine konzervativci, među kojima su gradonačelnik, antiimigraciona populistička desnica, demohrišćani i mala stranka koja zastupa penzionere.

Premijer Stere iz Socijaldemokratske stranke rada spomenutu je odluku nazvao nezakonitom.

"Opštine to ne mogu da učine. Osnovna vrednost je da se osigura da se prema ljudima u begu postupa jednako", rekao je javnoj televiziji NRK.

Bivša premijerka Solberg izjavila je prema agenciji NTB da nijedna opština ne može da odluči da prihvati izbeglice samo iz određene zemlje, iako "nije neobično" imati određene preferencije.

Istakla je da, ako veće ne povuče svoju odluku, samo guverner samoupravne regije Buskerud, u kojoj se nalazi Drammen, može da reši problem.

Član Stranke centra podneo je prijavu policiji protiv gradskog veća optužujući ga za "institucionalni rasizam".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading