LJUBAV PREMA PSU DOVELA GA DO IVICE SMRTI! Evo šta se desilo ovom čoveku nakon kontakta sa čivavom!

Autor:

Svet

11.02.2024

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opasnost od bakterije pasteurele multocida

LJUBAV PREMA PSU DOVELA GA DO IVICE SMRTI! Evo šta se desilo ovom čoveku nakon kontakta sa čivavom!

Foto: shutterstock

Čivave ne vole da budu same


Muškarac (71) sa Kanarskih ostrva nedavno je prošao kroz dramatično iskustvo nakon što je oboleo od upale pluća uzrokovane bakterijom pasteurele multocida, koja se inače nalazi u ustima pasa. Ova neobična i opasna bolest izazvala je ozbiljne komplikacije kod pacijenta, što je izazvalo zabrinutost i podiglo svest o potencijalnoj opasnosti koju kućni ljubimci mogu predstavljati po zdravlje ljudi.

**Simptomi i lečenje upale pluća**

Nakon što je razvio prve simptome bolesti, muškarac je čekao nedelju dana pre nego što je zatražio pomoć, a do tog trenutka već je imao poteškoća s disanjem i iskašljavao žutu sluz. Kako prenosi Daily Mail, pacijent je proveo tri nedelje u bolnici, gde je disao uz pomoć kiseonika i kasnije razvio sepsu kao reakciju tela na infekciju.

Iako je muškarac bivši pušač i boluje od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i bolesti pluća, lečenje upale pluća zahtevalo je terapiju antibioticima i kiseonikom. Naredni testovi su otkrili da muškarac boluje od pasteurele multocida, što je izazvalo zabrinutost među lekarima.

**Prenos bakterije pasteurele multocida i saveti lekara**

Iako muškarac tvrdi da ga pas nije ni ogrebao ni ujeo, lekari su konstatovali prisustvo bakterije koja se inače nalazi u ustima pasa. Ovo je izazvalo zabrinutost među vlasnicima kućnih ljubimaca i podstaklo lekare da upute apel javnosti.

Doktori su apelovali na ljude da ne spavaju sa kućnim ljubimcima, da se ne "ljube u usta" i da ne dozvoljavaju psima da ih ližu, kako bi se smanjio rizik od prenosa bakterije pasteurele multocida. Ovo je posebno važno za osobe koje pate od pridruženih bolesti i imaju oslabljen imuni sistem, jer teške upale pluća mogu imati ozbiljne posledice po njihovo zdravlje.

Ovo dramatično iskustvo ističe važnost pažljivog odnosa prema kućnim ljubimcima i svest o potencijalnim zdravstvenim rizicima koje oni mogu predstavljati. U ovom slučaju, brza reakcija medicinskog osoblja i odgovarajuća terapija su spasili život ovom pacijentu, ali je istovremeno istaknuta i važnost preventivnih mera kako bi se izbegle slične situacije u budućnosti.

(Dejli Mejl)


BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading