ZELENSKI SE OPAKO NAOŠTRIO, NEĆE STATI DOK IH NE REŠI SVE! Proruski bloger u Ukrajini osuđen na 15 godina robije zbog VELEIZDAJE!

Autor:

Svet

02.02.2024

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova presuda dolazi nakon što je Podoljak već bio osuđen u odsustvu na 12 godina zatvora u decembru 2023. godine, takođe u Ukrajini, zbog "saradnje sa Ruskom Federacijom" i "opravdanja agresije".

ZELENSKI SE OPAKO NAOŠTRIO, NEĆE STATI DOK IH NE REŠI SVE! Proruski bloger u Ukrajini osuđen na 15 godina robije zbog VELEIZDAJE!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock, X Printscreen/@Sprinter99800

U najnovijem obrtu slučaja proruskog blogera Jurija Podoljaka, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) objavila je da je on osuđen na 15 godina zatvora zbog svojih kontroverznih objava.

Ova odluka doneta je na osnovu baze dokaza koje je prikupila SBU, a Podoljak je proglašen krivim po pet tačaka, među kojima su širenje materijala s ciljem nasilne promene ustavnog uređenja ili preuzimanja državne vlasti, veleizdaja u ratnim uslovima, "ratna propaganda" i "opravdanje agresije", prenosi RIA novosti.

Reakcija na presudu

Ova presuda dolazi nakon što je Podoljak već bio osuđen u odsustvu na 12 godina zatvora u decembru 2023. godine, takođe u Ukrajini, zbog "saradnje sa Ruskom Federacijom" i "opravdanja agresije". Ukrajinske vlasti su više puta podizale optužnice i osuđivale predstavnike Rusije, ali do sada to nije dovelo do konkretnih posledica.

Pravni i politički kontekst

Ova nova presuda baca svetlo na napete odnose između Ukrajine i Rusije, koji su već dugo vremena na ivici konflikta. Optužbe za veleizdaju i ratnu propagandu dodatno produbljuju jaz između dve zemlje i ukazuju na duboku političku i ideološku podelu koja postoji, prenosi Tanjug.

Međunarodna pažnja

Ovaj slučaj privlači pažnju međunarodne javnosti zbog svojih implikacija na slobodu govora i izražavanja mišljenja. Pitanje da li je Podoljak zaista kriv ili je žrtva političkog progona još uvek ostaje otvoreno, a ova presuda će sigurno izazvati različite reakcije širom sveta.

(RIA novosti/Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading