JOŠ JEDNA "SELJAČKA BUNA" U EVROPI: Poljoprivrednici iz ove zemlje najavili kopiranje protesta Francuza, očekuje se NOVI KOLAPS

Autor:

Svet

30.01.2024

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački poljoprivrednici malo su se ove nedelje primirili, francuski su u potpunom naletu u Parizu zahtevajući veće subvencije i prava, a sad je došao red i na ove

JOŠ JEDNA "SELJAČKA BUNA" U EVROPI: Poljoprivrednici iz ove zemlje najavili kopiranje protesta Francuza, očekuje se NOVI KOLAPS

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthieu Mirville

Belgijski poljoprivrednici ogorčeni porastom troškova u okviru ekološke politike Evropske unije i uvozom jeftine hrane planiraju da blokiraju pristupne puteve do Zebrugea, kontejnerske luke u Belgiji.

Pozivajući se na izvore u policiji i među poljoprivrednicima, finansijski dnevnik De Tijd navodi da demonstranti planiraju da zabrane pristup luci Zebruge u Severnom moru, drugoj po veličini u zemlji, na najmanje 36 sati, počev od danas u 14.00 časova, prenosi Rojters.

Predstavnik lučke uprave rekao je da nije moguće proceniti kakve i koliko ozbiljne poremećaje može da izazove blokada.

Poljoprivrednici su od jutros prekinuli saobracaj blizu holandske granice na autoputu E19 kolonom traktora koji se kreću ka lučkom gradu Antverpenu, a belgijski premijer Aleksandar De Kro najavio je za danas saastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, prenosi belgijski državni emiter RTBF.

Poslednjih nedelja farmeri širom Evrope protestuju zbog glomazne birokratije, visokih troškova proizvodnje i nelojalne konkurencije koja je nastala kao rezultat liberalne trgovinske politike Evropske unije.

Belgijski farmeri su u ponedeljak blokirali autoputeve na jugu zemlje i parkirali svoje traktore u blizini parlamenta EU u Briselu.

Istovremeno, ogorčeni poljoprivrednici u Francuskoj blokirali su glavne saobraćajnice oko Pariza nezadovoljni zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading