U STARTU JE OSUĐEN NA PROPAST? Evropska unija predstavlja PLAN ZA MIR Izraela i Palestine, jedna stavka se NIKOM neće dopasti

Autor:

Svet

21.01.2024

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đozep Borelj poručio je da samo dugoročno rešenje garantuje mir

U STARTU JE OSUĐEN NA PROPAST? Evropska unija predstavlja PLAN ZA MIR Izraela i Palestine, jedna stavka se NIKOM neće dopasti

Foto: Shutterstock

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u ponedeljak će na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije u Briselu predstaviti plan u 10 tačaka za mir između Izraela i Palestinaca.

U pismu državama članicama, Borelj je napisao da će njegova mapa puta "razraditi, sa praktičnim predlozima, dogovoreni princip da će samo političko, održivo, dugoročno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba doneti mir između dva naroda i stabilnost u regionu", preneo je Tajms of Izrael.

Kako je objavio Juronjuz, Boreljov plan poziva na mirovni proces koji vodi do stvaranja palestinske države uz Izrael i punu normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih država.

Međunarodna mirovna konferencija trebalo bi da okonča rat između Hamasa i Izraela, kao i širi izraelsko-palestinski sukob, što bi stvorilo "početni okvir" za mir u roku od godinu dana.

Postojala bi "snažna bezbednosna garancija" za obe države, a sporazum bi bio "uslovljen punim uzajamnim diplomatskim priznanjem i integracijom i Izraela i Palestinaca u regionu".

Države članice EU podeljene su u stavovima prema ratu u Gazi i malo je verovatno da će podržati Boreljovu mapu puta, preneo je izraelski portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading