KINESKI SUPERVIRUS, SMRTNOST 100 ODSTO: Laboratorija u Pekingu izaziva sudbinu s mutiranom koronom

Autor:

Svet

17.01.2024

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miševima s modifikovanim genima sličnim ljudskim pobele oči, a onda uginu u mukama od infekcije mozga.

KINESKI SUPERVIRUS, SMRTNOST 100 ODSTO: Laboratorija u Pekingu izaziva sudbinu s mutiranom koronom

Foto: Tanjug/AP

Svetska naučna zajednica digla se na noge i zahteva da Kinezi obustave projekat koji bi mogao da istrebi čovečanstvo. U laboratoriji u Pekingu razvili su mutacijom novi virus, koji ubija za osam dana i ne postoji šansa da neko preživi.

- Ovo ludilo se mora zaustaviti dok ne bude prekasno i svet zadesi katastrofa - rekao je profesor medicine sa Stanforda Genadij Glinski.

PRIZNANJE IZ PEKINGA

Izveštaj o istraživanju Kinezi su objavili prošle sedmice i u njemu se navodi da je novi virus napravljen od GX/2017, oblika korone koji je otkriven u Maleziji tri godine pre pandemije KOVID-19. Oni su testirali novi virus na miševima, čiji je genetski sastav promenjen tako da bude sličan ljudskom, a novi mutirani virus je dobijen iz krljušti azijskog ljuskavca pangolina.

Dobijen je jezivi rezultat. Svi zaraženi miševi uginuli su mučnom smrću u roku od osam dana. Zamorci su brzo gubili težinu i padali u letargiju, a oči su im postale bele.

Ustanovljeno je da je mutirani patogen napao njihove oči, pluća i mozak, u kom se prisustvo virusa naglo povećavalo poslednja dva dana, što je bio ključni faktor smrtnosti.

- Studija pokazuje rizik od prenošenja GX P2V na ljude i pomaže nam da shvatimo patogene mehanizme virusa povezanih sa SARS-CoV-2 (KOVID-19) - napisali su autori u zaključku studije.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz maja 2022, koronom se zarazilo oko 393 miliona ljudi, dok je umrlo njih 15 miliona. Tako je stopa smrtnosti kod obolelih bila manja od pet odsto. Međutim, kod mutiranog virusa GX P2V smrtnost je 100 odsto.

Studija kineskih naučnika izazvala je snažne reakcije, tim pre što se još nisu utišale sumnje da je i KOVID-19 bio napravljen u laboratoriji, odakle je dospeo u spoljnu sredinu.

- Kineska studija je odvratna i naučno besmislena - rekao je Fransoa Balu, epidemiolog s instituta za genetiku u Londonu.

PREVELIK RIZIK

Republika

Foto: Profimedia Dale De La Rey Afp

Foto: Ilustracija

On je osporio da se iz ovakvog istraživanja može ostvariti naučno zasnovana korist, a istakao je rizike koji su povezani s ovakvim poduhvatima, kao što je to bekstvo virusa iz laboratorije.

- Njihova studija ne precizira nivo biološke bezbednosti i mere predostrožnosti. Nedostatak ovih informacija ukazuje na strašnu mogućnost da je ovo istraživanje sprovedeno nepromišljeno poput onog u Vuhanu 2016-2019, koje je verovatno izazvalo pandemiju KOVID-19 - zaključio je Balu.

NOĆNA MORA ČOVEČANSTVA: DOLAZI BOLEST X

Republika

Foto: Profimedia Barbara Gindl Afp

Foto: Ilustracija

Na dnevnom redu svetskih čelnika koji se ove nedelje sastaju u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu je i rasprava o opasnosti od bolesti X, odnosno budućoj pandemiji koja bi mogla da pruzrokuje i 20 puta više smrtnih slučajeva od KOVID-19.

Bolest X još ne postoji, ali se taj termin koristi za planiranje odbrane od verovatne pandemije prouzrokovane nepoznatim virusom, za koji se očekuje da će se pojaviti u centralnoj ili jugoistočnoj Aziji. Zato će se u Davosu raspravljati i o merama koje je potrebno sprovesti da bi zdravstveni sistemi mogli da se pripreme za opasnosti koje dolaze.

Svetska zdravstvena organizacija (ZSO) saopštila je da postoji veliki broj virusa iz kojih bi se prirodnom mutacijom mogla razviti bolest X. Dr Stjuart Rej, predsednik odeljenja medicine na univerzitetu "Džon Hopkins", kazao je da je u istoriji zabeleženo više ovakvih događaja.

SZO ima popis prioritetnih patogena koji predstavljaju najveći rizik zbog svog epidemijskog potencijala i odsustva protivmera: ebola, Marburg virusi, krimsko-kongoanska hemoragijska groznica, Lasa groznica, MERS, SARS-CoV-1 i SARS-CoV-2, nipah virus, groznicu doline Rift i Zika virus.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sajko

17.01.2024 23:14

Sofisticiran i visoko kvalitetan virus. Mozda i najopasniji do sada.