TAJNA BOGATSTVA PUTINOVE ĆERKE: Za tri godine stekla 10,7 miliona evra!

Autor:

Svet

17.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova ruska dinastija uživa u raskoši kao Romanovi. Marija Voroncova, ali i mlađa Katarina Tihonova, imaju unosne poslove s državnim ustanovama

TAJNA BOGATSTVA PUTINOVE ĆERKE: Za tri godine stekla 10,7 miliona evra!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

U Rusiji je najisplativije biti jedna od ćerki Vladimira Putina, baš kao što su nekad u feudalnoj raskoši uživali članovi porodice Romanov. Tako je starija ćerka Marija Voroncova od 2019. do 2022. u "Novoj medicinskoj kompaniji" (Nomeko) uspela da stekne 10,7 miliona evra.

DIVIDENDE I PLATA

Ovo je objavio tim opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji robija 19 godina u zatvoru u Arktičkom krugu. Prema tim navodima, Voroncova je počela da radi za Nomeko kao suvlasnik i član saveta direktora 2019. Nomeko učestvuje u najvećem ruskom privatnom investicionom projektu za borbu s rakom. Procenjuje se da ovaj fond raspolaže aktivima u vrednosti od četiri milijarde evra.

Godišnja zarada Nomeko naglo je porasla i dostigla oko 6,8 miliona dolara nakon što se Voroncova pridružila kao suosnivač, dok je dotad kompanija bila bez profita. Prema nalazima istrage tima Navaljnog, Nomeko je najviše zaradio kroz saradnju sa kompanijom "Sogaz", čiji je suvlasnik Jurij Kovaljčuk, bliski Putinov saradnik i jedan od najbogatijih ljudi Rusije. Ranije istraživanje Kurent tajma o kompaniji "Sogaz" otkrilo je da Voroncovljeva živi u penthausu od 230 kvadrata u centru Moskve, koji je procenjen na oko devet miliona dolara.

Republika

Foto: profimedia

Marija Voroncova

Takođe, Voroncova je vlasnik vile u Podmoskovlju, vredne oko četiri miliona evra.
Marija Voroncova je endokrinolog, doktor medicinskih nauka. Uz platu i dividende u Nomeku, mesečno prima i platu od 1.250 dolara na Fakultetu fundamentalne medicine Moskovskog državnog univerziteta. Ona je i naučni saradnik endokrinološkog centra u Moskvi i humanitarnog Fonda Alfa-endo, koji pomaže deci oboleloj od endokrinoloških bolesti, a finansira ga veliki bankarski konzorcijum "Alfa-grupa".

Unuci se rodili sa srebrnom kašikom

Marija je 2012. rodila Romana, koji se, osim škole, zanima za karting. Navodno je 2022. trka na Krimu prebačena u Moskvu zbog ratne opasnosti i mogućnosti atentata na Romana. Pet godina kasnije dečaka je rodila i Katarina. Putin je dugo odbijao da govori o tome, uz obrazloženje da to nije od interesa ruske javnosti, ali je na kraju potvrdio da ima dvojicu unuka za koje Rusi kažu da su se rodili sa srebrnom kašikom u ustima.

SESTRINSKE FIRME

Ruski Telegram kanal "Možemo objasniti" naveo je da su firme Voroncove i Putinove mlađe ćerke Katarine Tihonove zaradile više od 13,6 miliona evra 2022. Katarina je na čelu Fonda nacionalnog intelektualnog razvoja i kompanije "Inopraksa", a s Moskovskim državnim univerzitetom sprovodi naučni projekat na Vrapčjim gorama, vredan 1,7 milijardi evra.

Republika

Foto: profimedia

Katarina Tihonova

Ljubavnica šampion gimnastike i biznisa

Za bivšu reprezentativku u ritmičkoj gimnastici Alinu Kabajevu u Rusiji se dugo nagađalo da će se udati za 30 godina starijeg Putina. To se nije desilo, ali je obezbeđena na mestu direktora Nacionalne medija grupe. Prema zvaničnim podacima iz 2022, ona s babom, majkom i sestrom poseduje 10 stanova u Moskvi i Sankt Peterburgu, ali i vilu u Sočiju od 2.600 kvadrata. Njena imovina procenjuje se na 120 miliona dolara.

DOBRE UDAJE I JOŠ BOLJI RAZVODI

Obe Putinove ćerke školovale su se pod lažnim imenima na ruskim državnim univerzitetima. Marija Voroncova razvela se od Holanđanina Jorita Josta Fasena, bivšeg top-menadžera Gasprom banke. Navodilo se da je neko vreme s njim bila u holandskom Vorshotenu, ali je Putin rekao da nijedna njegova ćerka nije živela u inostranstvu. Sad je u vezi s nešto mlađim Evgenijem Nagornim, zaposlenim u Novateku.

Republika

Foto: profimedia

Vladimir Putin sa ćerkama i bivšom suprugom

Mlađa ćerka, Katarina, koristi prezime Tihonova, koje je uzela od babe po majčinoj liniji. Po obrazovanju je doktor matematičko-fizičkih nauka. Od 2013. do 2018. bila je udata za Kirila Šamalova, nekad najmlađeg dolarskog milijardera u Rusiji. Od razvoda on više nije na toj listi i Forbs ga procenjuje na oko 950 miliona evra. Kiril je sin Putinovog prijatelja iz detinjstva Nikolaja Šamalova, suvlasnike Banke Rusija.

Bivša žena prevarila sankcije EU

Bivša Putinova žena Ljudmila preudala se nakon razvoda 2013. za 20 godina mlađeg biznismena Artura Očeretnog. Ona je obezbeđena i bez njega pošto je preko kiparske ofšor firme vlasnica 14,5 odsto akcija finansijske kompanije "Karmani".

Da bi se izbegle sankcije Zapada, ova firma je predata kompaniji koju vodi njen poslovni partner Anton Zinovjev, ali je sedište ostalo u zgradi Očeretinih. Zinovjev i Ljudmila bave se i poslovima sa smartfonima.


BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading