NAUČNICI OTKRILI MISTERIJU STARU VIŠE OD 30 GODINA - Izučavali su zvuk koji ispušta OVA životinja, a onda su došli do ŠOK OTKRIĆA!

Autor: D.B.

Svet

14.01.2024

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon objavljivanja istraživanja, mediji su proglasili ovog kita "najusamljenijim kitom na svetu".

NAUČNICI OTKRILI MISTERIJU STARU VIŠE OD 30 GODINA - Izučavali su zvuk koji ispušta OVA životinja, a onda su došli do ŠOK OTKRIĆA!

Foto: pixabay.com

1989. godine, naučnici su otkrili jedinstvenog kita koji je pevao na frekvenciji od 52 herca, a zvuk je dolazio od jedinog primerka na svetu. Iako se niko nije odazvao njegovom pozivu, ovo otkriće je postalo predmet istraživanja i inspiracije za umetnike.

Revolucionarno istraživanje pod vođstvom Vilijama A. Votkinsa

Od 1992. godine, istraživači sa Okeanografskog instituta "Vuds hol" pratili su kita 12 godina i snimali njegove pesme i kretanja kroz vode Tihog okeana korišćenjem SOSUS sistema. Votkinsovo istraživanje, objavljeno 2004. godine, zaključuje da je pesma emitovana na frekvenciji od 52 herca i da odgovara jednoj jedinoj životinji, što je izazvalo veliku znatiželju naučne zajednice.


Pesma ovog kita na neobičnoj frekvenciji od 52 herca je izazvala pažnju naučnika zbog svoje jedinstvenosti. Različite putanje koje su snimljene tokom godina ne podudaraju se sa putevima drugih vrsta, što je dodatno uvećalo misteriju oko ovog pojedinačnog kita. Njegovo ponašanje tokom migracija kroz tople i hladne vode takođe je bilo predmet istraživanja.


Nakon objavljivanja istraživanja, mediji su proglasili ovog kita "najusamljenijim kitom na svetu". Međutim, naučnica Mari En Daher istakla je da je preterano pripisivati ljudske emocije životinjama. Iako je kit sa pesmom na 52 herca izazvao interesovanje javnosti, istraživači su oprezni u tumačenju i ne žele da preterano humanizuju ovu životinju.


Ovo otkriće nije samo privuklo pažnju naučnika, već je postalo inspiracija za umetnike. "Najusamljeniji kit na svetu" se našao u različitim umetničkim delima, od muzike do literature i filmske umetnosti. Njegova neobična pesma postala je tema pesama, knjiga i filmova, što je dodatno proširilo značaj ovog jedinstvenog bića.

Ovo otkriće je otvorilo nova pitanja u proučavanju kitova i njihove komunikacije, dok je istovremeno poslužilo kao inspiracija za stvaranje umetničkih dela koja istražuju temu usamljenosti i jedinstvenosti u prirodi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading