"PETARDA MU JE EKSPLODIRALA U RUCI, SPASAVALI SU MU PALAC!" Ispovest majke dečaka kog je povredila pirotehnika: Čuli smo njegovo vrištanje...

Autor:

Vesti

12.01.2024

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teške povrede šaka, prstiju, mekih tkiva, nerava i koštanih struktura samo su neki od slučajeva sa kojima su se lekari Instituta za majku i dete suočili od 15. decembra do 10. januara.

"PETARDA MU JE EKSPLODIRALA U RUCI, SPASAVALI SU MU PALAC!" Ispovest majke dečaka kog je povredila pirotehnika: Čuli smo njegovo vrištanje...

Foto: Shutterstock

I ove godine, uprkos brojnim apelima, proslave nisu mogle proći bez upotrebe pirotehnike, što je rezultiralo teškim povredama najmlađih. Samo tokom novogodišnje noći, Institut za majku i dete je zabeležio osmoro povređene dece, dok su tri dečaka uzrasta od osam do 17 godina prošla operaciju zbog teških povreda šaka. Unatoč apelima za razum, deca i njihovi roditelji i dalje se odlučuju za korišćenje pirotehničkih sredstava.

- Incident se dogodio oko 10 sati, kada je dečak aktivirao veću petardu, a tada smo čuli vrisak. Ja sam bila unutar kuće, muž je bio napolju i incident se dogodio neposredno nakon što se odvojio od mog muža. Brzo smo mu pružili prvu pomoć, zavili mu ruku i prevezli ga u Mladenovac. Lekar je uspeo spasiti palac. Apelujem na roditelje da spreče svoju decu da koriste pirotehniku - izjavila je majka povređenog dečaka.

Teške povrede šaka, prstiju, mekih tkiva, nerava i koštanih struktura samo su neki od slučajeva sa kojima su se lekari Instituta za majku i dete suočili od 15. decembra do 10. januara. Ukupno je 12 dece zadobilo povrede tokom ovog perioda, a hirurzi su bili angažovani na rešavanju ovih slučajeva, navodi Kurir.

- Dežurni lekari su radili tokom cele noći, trudeći se rekonstruisati rane. Međutim, neka deca su izgubila delove prstiju, što će ih pratiti do kraja života. Ostaju s posledicama takvih povreda. Srećom, nisu sve povrede zahtevale operaciju, većina se odnosila na opekotine i manje rane na ruci - istakao je dr Đorđe Kravljanac, upravnik Klinike za dečju hirurgiju Instituta za majku i dete.

Bilo da su povrede lakše ili teže, one ostavljaju traume, a roditelji imaju ključnu ulogu u učenju dece empatiji, smatra psihološkinja Jelena Milošević.

- Važno je da roditelji shvate da ne mogu podučavati decu empatiji ako zajedno s njima koriste pirotehnička sredstva koja ne samo da utiču na živote druge dece, posebno onih s autizmom, već i na živote životinja koje mogu doživeti srčani udar, i općenito na okolinu jer mogu izazvati požare. Takođe, problematično je kad roditelji dopuštaju deci da samostalno koriste petarde umesto da u tom vremenu zajedno provode aktivnosti - izjavila je psihološkinja Jelena Milošević.

Stručnjaci naglašavaju da deca uopšte ne bi trebalo dolaziti u kontakt s pirotehničkim sredstvima.

- Prvo je potrebno edukovati decu i roditelje, jer oni trebaju promeniti svoja saznanja o tome što petarde mogu izazvati, kakve povrede mogu nastati i kakve su posledice. O tome treba razgovarati i s roditeljima i s decom. Na taj način možemo preventivno delovati protiv upotrebe pirotehničkih sredstava - istakao je dr Đorđe Kravljanac.

U proteklih deset godina, Institut za majku i dete zbrinuo je 122 dece povređene petardama. Osamdesetoro njih lečeno je ambulantno, dok je devetoro ostalo bez prstiju. Većina povređene dece, čak 85%, bili su dečaci uzrasta od 12 do 16 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading