JEZIVA STATISTIKA NAKON BOŽIĆA I NOVE GODINE! Amputacija prsta ili cele šake: Tokom praznika više osoba povređeno zbog zloupotrebe PIROTEHNIKE - MUP sprema NOVI ZAKON!

Autor: D.B.

Vesti

11.01.2024

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo u novogodišnjoj noći, Institut za majku i dete pregledao je osmoro povređene dece, dok su tri dečaka operisana zbog teških povreda šaka.

JEZIVA STATISTIKA NAKON BOŽIĆA I NOVE GODINE! Amputacija prsta ili cele šake: Tokom praznika više osoba povređeno zbog zloupotrebe PIROTEHNIKE - MUP sprema NOVI ZAKON!

Foto: Shutterstock

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, korišćenje petardi i vatrometa izazvalo je više povreda, posebno među decom i mladima. Prema rečima predsednice Prekršajnog suda u Beogradu, Olivera Ristanović, iako nije bilo prijava tokom praznika, moguće je da će prijave stizati kroz redovni postupak, nekoliko meseci nakon događaja.

Povrede dece i mladih

Samo u novogodišnjoj noći, Institut za majku i dete pregledao je osmoro povređene dece, dok su tri dečaka operisana zbog teških povreda šaka. Direktor Instituta, profesor dr Radoje Simić, istakao je da su neka deca zadobila ozbiljne povrede mekih tkiva i kostiju, uključujući i slučajeve amputacije delova prstiju. Jedan dečak je čak ostao bez dva prsta nakon eksplozije petarde.

Reakcija nadležnih i priprema novog zakona

MUP Srbije sproveo je brojne nadzore u potrazi za ilegalnom prodajom pirotehničkih sredstava, ali i pored toga, broj povreda nije opao. Zbog toga se priprema nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, s namerom da se propišu veće kazne. Prema rečima Vladimira Bakovića iz Sektora za vanredne situacije, beleži se porast zaplena pirotehnike na mestima gde prodaja nije dozvoljena, poput buvljaka i ulica.

Kazne za neodgovorne roditelje

Iako su propisane stroge kazne za narušavanje javnog reda i mira paljenjem eksplozivnih naprava, poput novčanih kazni od 50.000 do 100.000 dinara ili zatvora od 30 do 60 dana, neodgovorni roditelji i dalje kupuju petarde deci. Prema statistici MUP-a, u poslednjoj deceniji više od 100 dece teško je povređeno od petardi, a oko 5.000 životinja premine od straha zbog buke tokom praznika.

Zabrinutost udruženja za zaštitu životinja

Zbog sve većeg broja povreda dece i životinja tokom praznika, udruženja za zaštitu životinja traže zabranu pirotehnike. Udruženje "Feniks" poslalo je dopis MUP-u tražeći inicijativu za zabranu pirotehničkih sredstava, dok je organizacija "Enimal reskju Srbija" pokrenula peticiju za potpunu zabranu pirotehnike, ističući da buka od petardi i vatrometa predstavlja izvor stresa za kućne ljubimce, decu i starije osobe.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
marijana

11.01.2024 10:26

ne bi im prisla,nek im se raspadnu ruke skroz,idioti jedni,trosis resurse na divljastvo,a roditelje u zatvor