SINOĆ I JUTROS SE CELA SRBIJA "ORILA" OD PIROTEHNIKE! Ali, šta ako se povredite?! Evo saveta za BRZU REAKCIJU - Ne dozvolite da izgubite prste zbog nepažnje

Autor: D.B.

Vesti

01.01.2024

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povrede koje se najčešće javljaju su opekotine, a u veoma ozbiljnim slučajevima, povrede mogu dovesti do amputacije prstiju.

SINOĆ I JUTROS SE CELA SRBIJA "ORILA" OD PIROTEHNIKE! Ali, šta ako se povredite?! Evo saveta za BRZU REAKCIJU - Ne dozvolite da izgubite prste zbog nepažnje

Foto: pixabay.com

U prazničnom periodu, korišćenje pirotehničkih sredstava često rezultira ozbiljnim povredama, posebno kod dece. Doktor Rok Kralj, dječji hirurg iz Klinike za dečje bolesti Zagreb, ističe da je neophodno da pirotehniku koriste isključivo osobe koje poznaju pravilan način rukovanja, a da bi deca trebala biti pod strogim nadzorom roditelja prilikom upotrebe istih. Povrede koje se najčešće javljaju su opekotine, a u veoma ozbiljnim slučajevima, povrede mogu dovesti do amputacije prstiju. Važno je znati kako pružiti prvu pomoć u slučaju povrede, a brza reakcija može biti ključna u sprečavanju trajnih posledica.

Prva pomoć i postupanje u slučaju povrede

Ukoliko dođe do povrede usled korišćenja pirotehničkih sredstava, važno je pružiti prvu pomoć povređenoj osobi pre nego što stigne hitna pomoć. Dr. Rok Kralj ističe da su najčešće pogođeni ruka ili lice te da je bitno pravilno zbrinuti povređenu osobu. U slučaju amputacije, važno je sačuvati amputirani deo i obezbediti ga u vrećama s vodom i ledom na odgovarajućoj temperaturi ukoliko postoji mogućnost reimplantacije. Takođe, vreme dolaska u bolnicu igra ključnu ulogu u uspešnosti reimplantacije.

Prevencija požara tokom praznične dekoracije

Pored povreda, praznična dekoracija takođe može predstavljati ozbiljan rizik od požara. Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovednik RH, upozorava da neispravne lampice za jelku i druge dekoracije mogu izazvati požar, posebno ukoliko se koriste unutar prostora. Takođe, neoprezno odlaganje pepela i petardi može dovesti do opasnih posledica, te je važno da se pepeo odloži u metalne kante tek nakon što se potpuno ohladi. Tucaković ističe i važnost održavanja slobodnih vatrogasnih puteva u gradovima kako bi vatrogasci mogli brzo reagovati u slučaju požara.

U cilju prevencije, Tucaković preporučuje gradonačelnicima da jasno označe i ograde mesta na kojima je dozvoljeno organizovati vatromete, a mnogi gradovi već su preduzeli korake u tom smeru.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading