MOĆNA PORUKA NOVOG PREMIJERA FRANCUSKE! Atal ima jasan cilj: Sačuvaćemo kontrolu nad našom sudbinom!

Autor:

Svet

09.01.2024

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gabrijel Atal, novi premijer Francuske obratio se narodu jakim rečima.

MOĆNA PORUKA NOVOG PREMIJERA FRANCUSKE! Atal ima jasan cilj: Sačuvaćemo kontrolu nad našom sudbinom!

Foto: Credit: Luc Nobout / imago stock&people / Profimedia

Francuska je dobila premijera, najmlađeg u svojoj istoriji, Gabrijela Atala, koji je obećao odlučno delovanje, istinu i konkretnu akciju, kao i fokus na bezbednost, školstvo i očuvanje tradicionalnih, francuskih vrednosti.

Uložiću svu svoju energiju, s metodama koje sam uvek koristio na prethodnim funkcijama, utvrđivanjem jasne dijagnostike, ne lažući Francuze, uz pokretanje odlučnih i konkretnih akcija, bez tabua. Reći istinu, reagovati bez čekanja, to će biti moje delovanje na čelu francuske vlade - obratio se danas Atala preuzimajući fuknciju premijera Francuske i dodao:

- Zajedno s predsednikom Republike, imam jedan cilj, da sačuvamo kontrolu nad našom sudbinom i oslobodimo francuski potencijal.

Atal je istakao da će raditi na održanju veličine Francuske, a po njegovim rečima to podrazumeva borbu za održavanje francuskog socijalnog modela, solidarnost među građanima, poštovanje autoriteta i drugih ljudi. Kao prioritete je naveo bezbednost i školstvo, kao i borbu za sekularnost i protiv nasilja.

Republika

Foto: Credit: Aurelien Morissard / imago stock&people / Profimedia

Gabrijel Atal novi premijer Francuske

Naveo je da će mu deviza "sloboda, bratstvo, jednakost" biti vodilja u obavljanju funkcije.

Dalje, među glavnim pravcima njegovog delovanja će biti i ojačanje zdravstvenog sistema nacionalnog suvereniteta i Evrope boljom kontrolom migracija, a istakao je i da rad mora biti bolje vrednovan.

Posebne reči je uputio srednjoj klasi, porodicama i ljudima koji rade i vode zemlju napred, istakavši da je svestan okolnosti u kojima preuzima funkciju, jer "mnogi građani sumnjaju u budućnost". Naravno, predsedniku Makronu se zahvalio na ukazanom poverenju.

Podsetio je i na reči koje se često pojavljjuju u javnosti, da je "najmlađi predsednik imenovao najmlađeg premijera".

- U tome vidim samo jedan simbol, odvažnosti i napretka – naglasio je Atal, istakavši važnost poverenja u mladost za čiju budućnost se treba boriti bez predaha.

Opoziciji je poručio da je zajedničko što imaju "budućnost nacije".  

- Nema ničeg lepšeg, jačeg i većeg nego služiti Francuskoj i Francuzima – zaključio je Atal, zahvalivši se dosadašnjoj premijerki, Elizabet Born na obavljenom poslu.   

Elizabet Born je Atalu čestitala dolazak u Matinjon, a i zahvalila se predsedniku koji joj je dao podršku od 2017, prvo kao ministarki, a zatim i kao premijerki.

- Imaš odlučnost i energiju da vodiš tim i sprovedeš projekte neophodne za našu zemlju – obratila se Atalu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Elizabet Born

Kao druga žena premijer u savremenoj istoriji Francuske, poslala je i ličnu poruku svim devojčicama da idu do kraja svojih snova.

- Moj put pokazuje da je sve moguće – kazala je Bornova, dodavši da ostaje još puta da se pređe u pravcu ostvarivanja ravnopravnosti muškaraca i žena, prenose Večernje novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading