PREMIJERKA FRANCUSKE PODNELA OSTAVKU! Oglasio se Makron! (FOTO)

Autor:

Svet

08.01.2024

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elizabet Born podnela je ostavku Emanuelu Makronu.

PREMIJERKA FRANCUSKE PODNELA OSTAVKU! Oglasio se Makron! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Premijerka Francuske Elizabet Born podnela je ostavku predsedniku Emanuelu Makronu, koji je ostavku prihvatio, javlja Franceinfo.

Makron se na društvenoj mreži X zahvalio Bornovoj na svemu što je uradila.

- Gospođo premijerko, draga Elizabet Born, Vaš rad u službi naše Nacije je svaki dan bio uzoran. Naš projekat ste realizovali hrabrošću, posvećenošću i odlučnošću žena države. Od sveg srca, hvala - napisao je Makron u tvitu.

 

Ova vest je izazvala neizvesnost u pogledu njenog naslednika, budući da predsednik Makron još uvek nije imenovao novog premijera. Ova promena na političkoj sceni dolazi u turbulentnom periodu za francusku vladu, koja se suočila sa izazovima donošenja kontroverznih zakona nakon što je izgubila apsolutnu većinu u parlamentu, neposredno nakon što je Macron ponovo izabran za drugi mandat 2022. godine.

Protekla godina je bila obeležena kontroverznim reformama mirovinskog sistema i imigracijskih zakona, što je dovelo do unutrašnjih političkih tenzija. Ove reforme su izazvale široko rasprostranjeno nezadovoljstvo javnosti, posebno zbog porasta troškova života i neuspeha vlade da efikasno kontroliše migracijske tokove. Ova situacija je dodatno komplikovana predstojećim izborima za Evropski parlament, na kojima se očekuje da će euroskeptici ostvariti rekordne rezultate.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Makronova stranka zaostaje za šeficom krajnje desnice Marin Le Pen za oko osam do deset posto u anketama za EU izbore u junu. Ova situacija je izazvala spekulacije o mogućoj rekonstrukciji vlade, posebno nakon što je Makron obećao novu političku inicijativu tokom prošlog meseca. Sve ovo ukazuje na političku nestabilnost uoči izbora i moguće promene u francuskoj vladi u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading