KO JE GABRIJEL ATAL, NOVI PREMIJER FRANCUSKE? Najmlađi je na ovoj funkciji i PRVI GEJ PREMIJER TE ZEMLJE!

Autor:

Svet

09.01.2024

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gabrijel Atal danas je imenovan za novog premijera.

KO JE GABRIJEL ATAL, NOVI PREMIJER FRANCUSKE? Najmlađi je na ovoj funkciji i PRVI GEJ PREMIJER TE ZEMLJE!

Foto: Tanjug/AP

Prema navodima francuskih medija, predsednik Emanuel Makron imenovao je 34-godišnjeg ministra obrazovanja Gabrijela Atala za premijera.

Atal je izabran na mesto premijera nakon što je Elizabet Born juče podnela ostavku predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, a on istu prihvatio.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gabrijel Atal

Rekonstrukcija dolazi u trenutku kada se Makron trudi dati novi podsticaj svom drugom mandatu pred izbore za Evropski parlament kasnije ove godine.

Gabrijel Atal, rođen 1989. u Ot de Senu i najmlađi je premijer do sada u Francuskoj.

Mladi političar već je obavljao različite uloge, uključujući portparola vlade i ministra javnih računa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gabrijel Atal

Na početku svoje karijere, Atal je bio član socijalističke partije, ali se kasnije pridružio centrističkoj partiji Emanuela Makrona, sada poznatoj kao Renesansa.

Socijalističkoj partiji pristupio je kada je imao 17 godina, a za vreme pandemije virusa Kovid19, imenovan je za portparola vlade, što je bila prva značajnija javna funkcija koju je obavljao.

Inače, on je i prvi otvoreni gej koji je bio na ovoj funkciji u Francuskoj, a za vreme prvog mandata francuskog predsednika Emanuela Makrona, bio je u romantičnoj vezi sa Makronovim političkim savetnikom Stefanom Sežurneom.

Olivije For iz Francuske socijalističke partije izjavio je jutros za Frans Inter da smatra Gabrijela Atala sjajnim u komunikaciji, ali dodao je da bi, ukoliko ministar prosvete postane premijer, očekivao više od njega.

 

 

Atal je pobedio u "trci" sa ministrom finansija Brunom Le Merom i bivšim ministrom poljoprivrede Žilijenom Denormandijem, koji su takođe pominjani od strane analitičara kao moguće opcije za novog premijera.

Podsećanja radi, Elizabet Born je juče podnela ostavku predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, koji ju je prihvatio.

Makron je "od sveg srca" zahvalio predsednici vlade na njenom "uzornom" radu u "službi nacije".

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading