PRVO ZELENSKI, A SADA I MAKRON! Francuska na nogama zbog skandala: Makronovo kontroverzno novogodišnje obraćanje - predsednik svojim potezom šokirao naciju i svet!

Autor:

Svet

04.01.2024

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nedavnom obraćanju povodom Nove godine, francuski predsednik Emanuel Makron izazvao je kontroverzu svojim postupkom koji su mnogi protumačili kao nedoličan čin prema simbolima svoje zemlje.

PRVO ZELENSKI, A SADA I MAKRON! Francuska na nogama zbog skandala: Makronovo kontroverzno novogodišnje obraćanje - predsednik svojim potezom šokirao naciju i svet!

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

migranti

Ovaj potez, koji je izazvao burne reakcije širom zemlje, podseća na nedavni skandal u kojem se našao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Povod za skandal u Francuskoj bilo je novoštićeno obraćanje predsednika. Makron je prvi put odlučio da govori bez nacionalne zastave u pozadini, čime je, između ostalog, uklonio i simbol Evropske unije.

Dok je čestitao građanima Nove godine, iza njega su se vijorile zastave više od dva desetina različitih zemalja članica EU. Ovaj gest izazvao je ogorčenje među političarima i građanima, a posebno je istaknuto pomeranje francuske zastave u drugi plan.

Jedan od oštrih kritičara bio je političar Filipo, koji nije štedeo reči izražavajući svoje nezadovoljstvo: "Kako se usuđuje! Francuska zastava iza Makrona nestala na njegov zahtev! Ukloniti našu nacionalnu zastavu?!” On je takođe istakao prisustvo plave i žute zastave Evropske unije, opisujući ih kao "krpu" koja visi u pozadini.

Makron je, u okviru svog obraćanja, najavio da će na predstojećim izborima za Evropski parlament građani Francuske imati priliku da izraze svoje mišljenje o podršci Ukrajini. Dodao je i poziv za jačanje evropskog suvereniteta, ističući da se EU suočava sa ključnim izborom: "da zaustavi Rusiju i podrži Ukrajinu ili da popusti".

Osim Filipa, brojni građani, uključujući čitaoce Figara, izrazili su nezadovoljstvo prema Makronovom postupku. Neki su istakli da su "već prezasićeni gvozdenim korsetom EU", izražavajući svoje nezadovoljstvo strogim okvirom Evropske unije i zahtevom da se podrži Ukrajina po svaku cenu.

Ovaj incident baca senku na odnos između francuskog lidera i građana, podsećajući nas na važnost poštovanja nacionalnih simbola i osećanja identiteta tokom zvaničnih ceremonija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading