NEMAČKOM KRUŽE POZIVI NA PUČ? Šolcov zamenik: Protest poljoprivrednika je prerastao u EKSTREMIZAM

Autor:

Svet

08.01.2024

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Habek, koji je i nemački ministar ekonomije, objavio je video poruku na društvenim mrežama.

NEMAČKOM KRUŽE POZIVI NA PUČ? Šolcov zamenik: Protest poljoprivrednika je prerastao u EKSTREMIZAM

Foto: Philipp Schulze/dpa/dpa via AP/Tanjug

Nemački vicekancelar Robert Habek danas je upozorio da su ekstremne snage preotele protest poljoprivrednika koji se održava širom zemlje.

DPA je prenela da je Habek pozvao na zaštitu demokratije.

Habek, koji je i nemački ministar ekonomije, objavio je video poruku na društvenim mrežama.

- Postoje pozivi koji kruže sa fantazijama o puču. Ekstremističke grupe se formiraju, otvoreno se pokazuju nacionalistički simboli - poručio je Habek.

Podsetimo, zbog protesta poljoprivrednika obustavljen je rad i u fabrici Folksvagena.

Nemačka vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu poljoprivrednika, izjavio je danas portparol vlade.

- U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova - rekao je portparol na konferenciji za medije, prenosi Rojters. Dodao je da je vlada ta koja "na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima".

Poljoprivrednici, koji se protive planu vlade o smanjenju subvencija za gorivo u sklopu prilagođavanja saveznog budžeta, nameravaju da organizuju nedeljni protest. Žele da prvi dan njihove akcije obeleže blokadom saobraćaja. Hiljade traktora već su na putevima, učestvujući u protestu koji nemački poljoprivrednici najavljuju kao najmasovniji u istoriji.

Zbog protesta poljoprivrednika obustavljen je rad i u fabrici Folksvagena u Emdenu, u istočnoj Friziji.

U Rajni-Platinat blokirani su autoputevi oko Majnca, a očekuje se da će se veliki broj traktora okupiti u Alcaju i odatle krenuti ka Majncu, prenosi nemački Špigel.

U saveznoj državi Sarlandu konvoji traktora izazvali su poremećaj saobraćaja, posebno na severu te države, a u Severnoj Rajni-Vestfaliji policija je zatvorila raskrsnicu na putu zbog prekida u saobraćaju koji su izazvali traktori.

U Bremenu se očekuje dolazak do 2.000 vozila, u Diseldorfu šest skupova sa traktorima i jedan sa kamionima, dok je Hamburg napred upozorio na haos u saobraćaju, navodi Špigel.

U Berlinu je planiran protest ispred Brandenburške kapije, a protest se očekuje i u Kelnu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading