AKO ON POBEDI NA IZBORIMA, NATO OSTAJE BEZ AMERIKANACA? Predsednički kandidat šokirao narod predlogom

Autor:

Svet

06.01.2024

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidat Republikanaca izjavio je da nema razloga da SAD, ako on pobedi, više bude deo NATO snaga i šalje svoje vojnike da ratuju po svetu

AKO ON POBEDI NA IZBORIMA, NATO OSTAJE BEZ AMERIKANACA? Predsednički kandidat šokirao narod predlogom

Foto: Shutterstock

Kandidat Republikanaca Vivek Ramasvami izjavio je da će, ukoliko pobedi na predstojećim predsedničkim izborima, povući SAD iz NATO-a, a sagovornici "Politika" tvrde da bi američki dani u tom vojnom savezu mogli biti odbrojani ukoliko na izborima u novembru pobedi on ili neko ko deli njegov stav, poput Donalda Trampa.

Ramasvami, koji je ranije takođe zagovarao povlačenje SAD iz Ujedinjenih nacija, privatno je izjavio da je odavno prošlo vreme za SAD da istupe iz NATO saveza.

Portparolka Ramasvamijeve kampanje Triša Meklaflin odbila je da direktno komentariše šta bi on uradio u vezi sa NATO-om, ali, nije ni negirala stav kandidata.

"Vivek je ozbiljno zabrinut da većina saveznika u NATO ne uspeva da ispuni svoje obaveze u pogledu vojnih investicija i preispitaće našu podršku prema potrebi. On veruje da je ekspanzionizam NATO-a posle hladnog rata nepotrebno povećao rizik od velikog sukoba sa Rusijom", rekla je Meklafin.

Ipak, malo je verovatno da će Ramasvami ući u Belu kuću, s obzirom na to da, prema nacionalnim anketama, drži četvrto mesto, ali bojazan da su dani SAD u NATO-u odbrojani ostaju, s obzirom na to da je nekadašnji predsednik SAD Donald Tramp, dok je boravio u Ovalnom kabinetu, već govorio o tome.

A prema navodima sa njegove veb stranice, on bi to mogao da sprovede ukoliko u novembru ponovo dođe na funkciju prvog čoveka SAD.

"Moramo da završimo proces koji smo započeli pod mojom administracijom, da suštinski preispitamo svrhu i misiju NATO-a", piše na veb stranici Trampove kampanje.

Povlačenje SAD iz NATO, prema pisanju "Politika", sputalo bi sposobnost alijanse da bude kredibilna sila odvraćanja naspram Rusije, a to bi dodatno moglo dovesti do najveće transatlantske krize u poslednjih nekoliko decenija, pokrećući pitanja o spremnosti Amerike da brani ili podrži saveznike u trenucima potrebe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading