VAŽNA PORUKA IZ VRHA NATO-a SRBIJI: Ne smemo da zaboravimo prošlost, ali možemo da idemo dalje, pogledajte Italiju!

Autor: D.B.

Vesti

03.01.2024

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General Romano ističe da je partnerstvo između NATO i Srbije veoma značajno i da je obostrano korisno.

VAŽNA PORUKA IZ VRHA NATO-a SRBIJI: Ne smemo da zaboravimo prošlost, ali možemo da idemo dalje, pogledajte Italiju!

Foto: Tanjug/AP

Italijanski brigadni general Đampjero Romano, šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, istakao je da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije. On je naglasio da je na zvaničnom Beogradu da odluči u kom smeru i na koji način želi da razvija partnerstvo sa tim savezom. General Romano ističe da je obostrano poštovanje osnova svakog odnosa i da će NATO poštovati svaku odluku koju Srbija donese u vezi sa svojom budućnošću.

Partnerstvo između NATO i Srbije

General Romano ističe da je partnerstvo između NATO i Srbije veoma značajno i da je obostrano korisno. On takođe naglašava da građani Srbije možda nisu u potpunosti svesni koliko se toga postiže kroz ovo partnerstvo. Saradnja se odvija na političkom, vojnom i naučnom nivou, a posebno se ističe redovni kontakt između predsednika Srbije i generalnog sekretara NATO.

General Romano je istakao vojnu saradnju između Srbije i NATO-a kroz učešće srpskih vojnika u mirovnim misijama pod okriljem UN ili EU. Posebno je istakao primer saradnje srpskih i italijanskih vojnika u Libanu. Ovo je važan primer kako Srbija i NATO sarađuju na konkretnim vojnim aktivnostima, što dodatno ukazuje na bliskost njihove saradnje.

General Romano je naglasio da je važno da se ne zaboravi prošlost, ali da je moguće raditi zajedno i ići napred. On je istakao primer Italije nakon Drugog svetskog rata, gde je odluka da se gleda ka budućnosti dovela do napretka i uspeha. Izrazio je nadu da će i Srbija u budućnosti biti još uspešnija od Italije.

U intervjuu za Demostat, general Romano je istakao važnost poštovanja politike vojne neutralnosti Srbije od strane NATO-a, naglasivši da je obostrano poštovanje osnova za uspešno partnerstvo. Srbija i NATO sarađuju na više nivoa, a vojna saradnja se ogleda kroz učešće srpskih vojnika u mirovnim misijama, poput one u Libanu gde zajedno rade sa vojnicima iz Italije. Ovaj intervju baca svetlo na važnost partnerstva između NATO i Srbije, ističući koristi koje obe strane imaju od ove saradnje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading