ON JE PRETNJA DEMOKRATIJI: Bajden spreman za obračun s TRAMPOM na mestu koje je trn u oku njegovim pristalicama

Autor:

Svet

03.01.2024

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajden će se fokusirati na ono što je kampanja opisala kao uspon pretnje političkim nasiljem

ON JE PRETNJA DEMOKRATIJI: Bajden spreman za obračun s TRAMPOM na mestu koje je trn u oku njegovim pristalicama

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džozef Bajden treću godišnjicu napada na Kapitol 6. januara obeležiće političkim govorom u Veli Fordžu, blizu istorijskog mesta Američke revolucije, gde će podsetiti da njegov najveći republikanski rival Donald Tramp predstavlja egzistencijalnu pretnju demokratiji, saopštila je menadžerka Bajdenove kampanje Džuli Čavez Rodrigez.

Posle govora u blizini ratnog logora u Pensilvaniji, Bajden će u ponedeljak, 8. januara, u okviru predizborne kampanje, posetiti crkvu u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, gde je jedan beli supremacista 2015. godine ubio devet parohijana te istorijske crne crkve, prenosi Rojters.

Bajden će se fokusirati na ono što je kampanja opisala kao uspon pretnje političkim nasiljem.

Zajedno, te dve posete će predstavljati Bajdenov najdirektniju javni napad, u okviru ovog izbornog ciklusa, na Trampa i Republikansku partiju, pošto je veći deo 2023. godine proveo u reklamiranju svog zakonodavstva i ekonomije.

"Izbor birača sledeće godine neće biti samo izbor između različitih filozofija upravljanja. Izbor američkog naroda u novembru 2024. godine biće o zaštiti naše demokratije i osnovne slobode svakog Amerikanca", rekla je Čavez Rodrigez.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Tramp je ove godine ubeđen u pobedu nad Bajdenom

Hiljade Trampovih pristalica napale su američki Kapitol 6. januara 2021. godine u pokušaju da zaustave formalno potvrđivanje izbornog poraza republikanskog predsednika.

Tokom nemira, četiri građanina i jedan policajac izgubili su život, a naneta je šteta u visini od milion dolara.

Dodatno, četiri policajca su od tada oduzela sebi život, a 140 drugih je povređeno.

Tramp se suočava sa federalnim optužbama za pokušaje da preokrene rezultate izbora 2020. godine, zbog čega je povučen sa glasačkih listića u Koloradu i Mejnu.

Prema novoj anketi Rojtersa i Ipsosa, Tramp ima marginalnu prednost od 2 procentna poena u odnosu na vodećeg kandidata Demokratske partije, Džozefa Bajdena, dok na nominalnim izborima u okviru svoje, Republikanske partije, u odnosu na druge kandidate, ima veliku prednost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading