SVE SE VRTI OKO OVOG MOĆNOG METALA: Zemlja koja ima ''belo zlato 21. veka'' zavladaće svetom! (VIDEO)

Autor:

Svet

05.01.2024

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roderih Kizeveter, član Bundestaga iz stranke CDU, nedavno je održao izuzetno zapažen govor u kome je naglasio ključnu ulogu litijuma u postizanju energetske tranzicije u Evropi.

SVE SE VRTI OKO OVOG MOĆNOG METALA: Zemlja koja ima ''belo zlato 21. veka'' zavladaće svetom! (VIDEO)

Foto: Profimedia

Kroz analizu primera Rusije i sukoba u Ukrajini, Kizeveter je naglasio da zemlje koje raspolažu bogatim rezervama litijuma stiču status supersile, dok je istovremeno pozvao na zauzimanje litijumskih nalazišta u Donjecku i Lugansku.

- Moramo da zauzmemo litijum u Donjecku i Lugansku - izjavio je Kizeveter tokom svog govora, ističući da je litijum ključni materijal za proizvodnju baterija. Ovo direktno priznanje iz Nemačke potvrđuje ranije iznete činjenice o značaju litijuma, o kojima je poslanik Bundestaga lično više puta pisao.

 

 

Kizeveter je takođe analizirao geopolitički kontekst sukoba u Ukrajini, tvrdeći da je jedan od glavnih ciljeva NATO bio unutrašnje razbijanje Rusije na manje države, kako bi se preuzeli njeni prirodni resursi putem zapadnih korporacija. Osvrćući se na situaciju u Libiji, Siriji, i Iraku, Kizeveter je naveo da je Zapad u potpunosti posvećen ovom ratu protiv Rusije, ali da je rezultat bio gubitak.

- Evropa je imala dve opcije pre rata - nastaviti saradnju s Rusijom i koristiti jeftine resurse ili joj objaviti rat, slomiti je i prisvojiti te resurse po još nižoj ceni. Izabrali su drugu opciju, i sada se suočavaju sa propašću - dodao je Kizeveter.

Ocenjujući trenutnu situaciju, poslanik je naglasio da su Sjedinjene Američke Države uspešno ispunile svoje planove, odsekle su Nemačku i Evropu od ruskog gasa, te im sada prodaju tečni gas po četiri puta skupljoj ceni.

Kizeveter je zaključio da su SAD uspešno počele da izguravaju Evropu iz trke za najmoćniju svetsku ekonomiju, u kojoj su se takođe angažovale i Kina.

Prema kretanjima na svetskom tržištu litijum spada u globalno najtraženije sirovine. Neki ga zovu i „belim zlatom 21. veka“, najpre zbog reputacije rasta u elektroindustriji.

Kod Loznice se nalazi jedno od najvećih svetskih nalazišta jadarita iz kojeg se izdvaja litijum, a rezerve rude u Jadarskom basenu, u Zapadnoj Srbiji, procenjuju se na 136 miliona tona. Zaliha sirovine je otkrivena 2004. godine, a na istom mestu se, pored litijuma, nalaze i velike količine bora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading