LAVOVI ISLAMA, LOVITE SVOJ PLEN PO EVROPI, SAD I ŠIROM SVETA! Isis jezivom porukom poziva na DŽIHAD

Autor:

Svet

04.01.2024

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teroristički napadi Islamske države u Iranu: Odmazda za ubistvo Kasema Sulejmanija

LAVOVI ISLAMA, LOVITE SVOJ PLEN PO EVROPI, SAD I ŠIROM SVETA! Isis jezivom porukom poziva na DŽIHAD

Foto: Tanjug/AP


Islamska država preuzela je odgovornost za dve eksplozije u kojima je ubijeno više od 80 ljudi, a ranjeno preko 280 na ceremoniji u Iranu u znak sećanja na komandanta Kasema Sulejmanija, kog su ubili Amerikanci u vazdušnom napadu 2020. godine.

Grupa je objavila saopštenje na Telegramu, u kojem navodi da su dva njena pripadnika "aktivirala svoje eksplozivne pojaseve usred okupljanja otpadnika" u blizini Sulejmanijevog groba u Kermanu, piše AFP.


Islamska država poziva na globalne napade protiv Jevreja i hrišćana

Teroristička organizacija Islamska država pozvala je na globalne napade protiv Jevreja i hrišćana kao odmazdu za izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze, objavila je DPA.

- O lavovi islama, lovite svoj plen od Jevreja, hrišćana i njihovih saveznika na ulicama i putevima Sjedinjenih Država, Evrope i sveta - rekao je navodno portparol radikalne džihadističke milicije Abu Hudhaifa al-Ansari u audiozapisu.


Islamska država i odnos prema šiitskim muslimanima

U 33-minutnom audiozapisu, objavljenom na propagandnim portalima, sunitski ekstremista upozorio je palestinski islamistički pokret Hamas da ne sarađuje sa šiitskim grupama. Libanska proiranska šiitska grupa Hezbolah smatra se saveznikom Hamasa, sunitske muslimanske frakcije. Islamska država smatra šiitske muslimane jereticima.

Teritorijalni gubici Islamske države i njena aktuelna situacija

Islamska država zauzela je 2014. godine velike delove severnog Iraka. Radikalni džihadisti ubrzo su proglasili kalifat, koji je uključivao i regije koje su kontrolisali u Siriji. Islamska država pretrpela je proteklih godina značajne teritorijalne gubitke i vojne poraze od zapadnih sila u Siriji i susednom Iraku. Međutim, njeni borci povremeno pokreću napade u obe zemlje.

Odgovor Irana na teroristički napad

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei obećao je "oštar odgovor" na bombaški napad. - Okrutni kriminalci moraju znati da ćemo se od sada s njima žestoko obračunati i nedvosmisleno će biti oštrog odgovora - rekao je Hamenei juče uveče. Bombaš samoubica stoji iza barem jedne od dveju eksplozija u sredu u blizini groba iranskog generala Kasema Sulejmanija, objavili su ranije danas iranski državni mediji. Pregled video snimka doveo je istražitelje do zaključka da je bombaš samoubica prouzrokovao barem jednu od dveju eksplozija u Kermanu, objavila je IRNA na Telegramu navodeći izvore koji nisu želeli da budu imenovani. Iranska vlada nazvala je eksplozije terorističkim napadom.

Spekulacije o umešanosti SAD i Izraela

Ključan komandant elitnih snaga Kuds, dela Islamske revolucionarne garde, Sulejmani je predvodio operacije u inostranstvu i bio najuticajniji u dugotrajnoj iranskoj kampanji proterivanja američkih snaga s Bliskog istoka. Stejt dipartment odbacio je spekulacije da su SAD umešane u napad pa je naglasio da nema razloga da se veruje ni da Izrael stoji iza njega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (2)

Loading
Cvrkut

07.01.2024 18:48

Ma bre kakav svet kakva evropa, eno im traje rat jevreja i palestinaca, genocid vrse cist, gde su tamo da ratuju evo celih mesec dana ima vec, ne, nego sad pozivaju nenaoruzani ljudi,zene ,deca da se ubijaju po evropi... zlo

Vera

10.01.2024 14:57

Nad njima treba izvršiti... da ne koristim taj odvratni izraz. Neka brane svoje, a ne da ubijaju nedužne ljude po avionima, koncertima, trgovima... Kakve su sve oni zločine izvršili, nema kazne koja je za njih pravedna...