EVAKUISANI ZA SAMO 90 SEKUDI! Kako su spašeni putnici iz zapaljenog aviona u Tokiju - CEO SVET POSTAVLJA ISTO PITANJE!

Autor:

Svet

03.01.2024

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dalje traje istraga o uzrocima incidenta.

EVAKUISANI ZA SAMO 90 SEKUDI! Kako su spašeni putnici iz zapaljenog aviona u Tokiju - CEO SVET POSTAVLJA ISTO PITANJE!

Foto: Tanjug/AP

Posmatrajući snimak sudara aviona Japan Airlines prilikom sletanja u Tokiju, čini se izuzetnim da je bilo ko izašao nepovređen. U nesreći aviona japanske Obalske straže Dash 8 stradalo je tragično pet od šest članova posade, ali svi 379 putnika i članova posade u Airbusu A350 su preživeli nesreću.

I dalje traje istraga o uzrocima incidenta tokom kojeg je avion Japan Airlines eksplodirao u vatrenoj kugli, ali stručnjaci tvrde da je uspešna evakuacija rezultat kombinacije modernih bezbednosnih standarda i rigorozne bezbednosne kulture Japan Airlinesa.

- Bio sam iznenađen onim što sam video na snimku i laknulo mi je što su svi izašli - kaže za CNN Grejam Brajtvajt, profesor bezbednosti i istrage nesreća na britanskom Univerzitetu Kranfild.

- To je bio ozbiljan udar i izazov za svaki avion, ali znajući dosta o spomenutoj kompaniji i o tome koliko truda ulaže u bezbednost i obuku posade, činjenica da su obavili tako dobar posao ne bi trebalo da bude toliko iznenađenje - objašnjava Brajtvajt.

Zaista, gotovo pre četiri decenije, katastrofalna nesreća igrala je ključnu ulogu u tome da Japan Airlines postane izuzetno bezbedna kompanija.

Događaj se odigrao 12. avgusta 1985. godine kada se JAL-ov let 123, koji je leteo između Tokija i Osake, srušio, odnoseći sa sobom 520 od 524 putnika. Nesreća je rezultat nepravilnog popravka repa, izvršenog od strane tehničara iz Boinga, a ne od strane same kompanije, nakon prethodnog incidenta. Ova tragedija ostaje najsmrtonosnija nesreća jednog aviona do danas.

- Jasno je da je to snažno uticalo na vazduhoplovnu firmu - kaže Brajtvajt.

"Ako želite razlog da letite sa njima, sada ga imate"

Iako nije jasno ko je kriv za nesreću u utorak, Brajtvajt kaže da je uspešna evakuacija apsolutno pozitivna za Japan Airlines: „Ako želite razlog zašto treba da letite s njima, mislim da ste ga upravo videli.“

Čini se da su brze reakcije posade spasile stotine života. U roku od nekoliko sekundi nakon što se avion zaustavio, tobogani za nuždu su se naduvali i oni koji su bili u avionu brzo su izašli, uprkos tome što se kabina punila dimom.

- Jako sam impresioniran pilotima, posadom i putnicima zbog onoga što se čini kao školska evakuacija u najekstremnijim uslovima - rekao je pilot jedne velike evropske firme koji je želeo da ostane anoniman.

Procedure su poboljšane kako su avioni postajali sve veći, tako da se svi putnici mogu evakuisati za 90 sekundi.

Šta su propisi „zapisani krvlju"?

Kao što zaposlenici JAL-a jako dobro znaju, bezbednosni propisi modernog vazduhoplovstva su, kaže spomenuti pilot, „zapisani u krvi drugih koji nisu bili iste sreće“. Nesreće postaju lekcije, koje se „dele širom industrije kako bi svaka posada mogla postati bolja u svom poslu“.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading