NI RAZORAN ZEMLJOTRES U JAPANU NIJE MRDNUO NAJVIŠI TORANJ NA SVETU! Ovo su TRI glavna razloga kako je do toga došlo!

Autor:

Svet

01.01.2024

23:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ziggy Lubkowski, londonski stručnjak za seizmiku, kaže da se zgrade u Japanu usled potresa pomiču i do 1,5 metar.

NI RAZORAN ZEMLJOTRES U JAPANU NIJE MRDNUO NAJVIŠI TORANJ NA SVETU! Ovo su TRI glavna razloga kako je do toga došlo!

Foto: Printscreen/Youtube/WHATchuHANAdo

Oko 1500 potresa svake godine pogodi Japan. Od toga ih je 50-ak osetno, a šest ili sedam snažno, preko magnitude 5 stepeni po Rihteru.

Budući da se Japan nalazi na seizmički najaktivnijem području sveta, gde se spajaju četiri tektonske ploče, a osim toga imaju i deset posto svetskih aktivnih vulkana, Japanci su postali poznati po protupotresnoj arhitekturi i građevinskoj infrastrukturi koja može izdržati potrese poput onih jačine 7 stepeni.

Nakon što je danas potres magnitude 7.6 pogodio zapadni Japan, najveći problem, kako su izveštavali mediji nije bila velika materijalna šteta od potresa, koji bi po prilici sravnio Hrvatsku, a verovatno i veći deo Europe, nego mogućnost cunamija.

Naime, razlog niskih infrastrukturnih oštećenja u Japanu danas, koji je jedna od najgušće naseljenih zemlja sa 125 miliona stanovnika, čak i kod razornih potresa, jesu propisi. Nakon dva razorna potresa u novijoj japanskoj istoriji, onog 1978. i 1995. godine donesen je tzv. Zakon o građevinskim normama, s ciljem povećanja sigurnosti drvenih zgrada i nivoa protuseizmičkih performansi svih zgrada koje se ubuduće grade, prenosi Jutarnji.hr.

Tri osnovna standarda

Generalno, dva su najvažnija pravila sada na snazi: ako je zgrada oštećena manjim potresom, potrebno ju je ponovno izgraditi od nule prema najnovijim protupotresnim pravilima. Ili, ako je zgrada oštećena jačim potresom, prihvatljiv je stepen materijalne štete, ali sve dok nema ljudskih žrtava.

Sad, kako tačno Japanci svoje građevine čine izdržljivima na snažne potrese? Kako piše Yasuharu Matsuno, stručnjak za nekretnine na Tokyo Portfolio, čine to s tri osnovna standarda u strukturnom dizajnu svojih građevina.

Prvi se zove Taishin i zakonom je propisan standard da sve grede, stupovi i zidovi zgrada moraju biti imati minimalnu debljinu, dovoljnu da apsorbira intenzivno podrhtavanje tla. To je pravilo za niske zgrade i ono je najosnovniji oblik zaštite od potresa.

Međutim, za visoke zgrade i nebodere preko 150 metara, koji Japan ima više od 270, vredi drugi standard, Seishin. On uključuje postavljanje amortizera, gumenih slojeva ili seizmičkih izolatora između temelja i okvira zgrade koji bi trebali apsorbirati energiju potresa koja ide od dna do vrha. Ziggy Lubkowski, londonski stručnjak za seizmiku, kaže da se zgrade usled japanskih potresa pomiču i do 1,5 metar u stranu.

Najviši Skytree Tower na svetu

Zato se, u nekim slučajevima, kao što je to Roppongi Hills Mori Tower od 53 kata u Tokiju, recimo, takvi amortizeri postavljaju na svaki od katova sve do vrha što drastično smanjuje kretanje.

Ili, to može biti kombinacija dizajna i seizmičkih izolatora, kao što je to slučaj s tornjem Skytree Tower u Tokiju, koji je sa 634 metra najviši na svetu. Izgrađen s elementima tradicionalne japanske pagode, ali uključuje središnji stub pričvršćen na seizmičke izolatore, ustvari strukture s linearnim vodilicama koji služe kao ‘tampon zona‘ za temelj i vrh zgrade.

Dok treći standard, Mensin, najnapredniji i najskuplji, podrazumeva da se konstrukcija zgrade izoluje od tla slojevima olova, čelika i gume. Amortizeri ili gumeni blokovi debljine oko 30-50 cm postavljaju se ispod temelja ili okvira zgrade kako bi se oduprli pokretima potresa. Tako se ustvari, slikovito govoreći, potresom trese tlo ispod zgrade dok sama zgrada miruje.

Osim tih standardizovanih i zakonom propisanih metoda, postoje i druge. Recimo, Japanci unutrašnjosti zgrada često rade od čelika, a ne od armiranog betona. Takođe, na jako visoke zgrade i nebodere postavljaju klatna koja se za vreme potresa ljuljaju napred-natrag i pomažu u suzbijanju pomicanja zgrade s jedne na drugu stranu. Isto, svoje kuće opremaju senzorima za rano upozoravanje na seizmičku aktivnosti i ugrađuju preklopna vrata, koja se mogu otvoriti i prema spolja i prema unutra, za brzo napuštanje prostora u slučaju nužde.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading