KRALJICA DANSKE ŠOKIRALA SVET U NOVOGODIŠNJEM GOVORU: Neočekivana abdikacija posle 52 godine vladavine

Autor:

Svet

31.12.2023

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danska kraljica Margreta II najavljuje abdikaciju nakon 52 godine vladavine

KRALJICA DANSKE ŠOKIRALA SVET U NOVOGODIŠNJEM GOVORU: Neočekivana abdikacija posle 52 godine vladavine

Foto: Profimedia


U svom tradicionalnom novogodišnjem govoru, kraljica Margreta II iznenadila je javnost najavom abdikacije. Nakon 52 godine na prestolu, kraljica će zvanično napustiti tron 14. januara, prenoseći kraljevske dužnosti na svog naslednika.

Ova neočekivana odluka kraljice Margrete II izazvala je veliku pažnju širom sveta, budući da je ona bila jedna od najdugovečnijih vladarki u istoriji Danske. Njena vladavina obeležena je brojnim istorijskim događajima i promenama u društvu, što je ostavilo dubok pečat na dansku kraljevsku porodicu.

Reforma i modernizacija tokom vladavine kraljice Margrete II

Tokom svoje vladavine, kraljica Margreta II bila je svedok i aktivni učesnik brojnih reformi i modernizacije danskog društva. Uprkos tome što je Danska ustavna monarhija, kraljica je igrala značajnu ulogu u politici, diplomatiji i promociji danskog identiteta širom sveta.

Jedna od značajnih karakteristika vladavine kraljice Margrete II bila je njena posvećenost zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Njena podrška ekološkim inicijativama i zalaganje za očuvanje prirodnih resursa ostavili su trajni uticaj na danskim društvo i politiku.

Naslednik danskog prestola

Nakon abdikacije kraljice Margrete II, njen naslednik, princ Frederik, preuzeće kraljevske dužnosti. Princ Frederik, poznat po svom aktivnom učešću u brojnim humanitarnim inicijativama, već ima podršku javnosti i očekuje se da će nastaviti da doprinosi stabilnosti i napretku danske monarhije.

Očekuje se da će abdikacija kraljice Margrete II biti obeležena brojnim ceremonijama i događajima širom Danske, dok će se javnost, kako domaća tako i međunarodna, oprostiti od vladarke koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji Danske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading