BUDIMPEŠTA POD VODOM: Dunav PODIVLJAO, grad poplavljen! Srbija u stanju pripravnosti, evo da li će ovaj talas STIĆI KOD NAS

Autor:

Svet

29.12.2023

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro 1.200 kilometara u Mađarskoj je pod uzbunom od poplava, a reka Dunav u četvrtak je dosegla najvišu tačku u Budimpešti

BUDIMPEŠTA POD VODOM: Dunav PODIVLJAO, grad poplavljen! Srbija u stanju pripravnosti, evo da li će ovaj talas STIĆI KOD NAS

Foto: Tanjug/AP

Reka Dunav dostigla je kraj Budimpešte čak 6,93 metra, što je najviši njegov nivo od 2013. godine.

Skoro 1.200 kilometara u Mađarskoj je pod uzbunom od poplava, a reka Dunav u četvrtak je dosegla najvišu tačku u Budimpešti.

Generalni direktorat za vodoprivredu Mađarske saopštio je da je "zabeležena velika količina padavina u pritokama Dunava i sneg se topio zbog blagog, ali vlažnog vremena, pa je poplava došla ranije u ovu zemlju.

Kao razlog poplava navode se veoma obilne padavine u centralnoj Evropi i topljenje snega u Bavarskoj.

Kako je saopšteno iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, Dunav je danas na najvišoj tački kod Apatina i to na 617 centimetara, a u narednim danima očekuje se umereni porast.

Najviši nivo se očekuje u ponedeljak, 1. januara, i to oko 655 cm, a granica vanredne odbrane od poplave na ovom mestu iznosi 750 centimetara.

Vodostaj Dunava je u porastu do Slankamena, nizvodno u stagnaciji i manjem opadanju sa tendencijom porasta naredna četiri dana, a vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta naredna četiri dana.

Kada je reč o vodostaju Save, on je, prema podacima RHMZ-a, u opadanju sa tendencijom opadanja naredna četiri dana.

"Vodostaj na Dunavu je u domenu visokih, na Savi u domenu od srednjih do visokih, na Tisi u domenu srednje visokih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine", navode iz RHMZ-a, prenosi Blic.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading