DUNAV SE IZLIO U BUDIMPEŠTI: Prete li poplave Srbiji?

Autor:

Vesti

28.12.2023

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se očekuje porast vodostaja Dunava u gornjem toku kroz Srbiju, neće dostići nivo vanredne odbrane od poplava.

DUNAV SE IZLIO U BUDIMPEŠTI: Prete li poplave Srbiji?

Foto: ST/Nemanja Pančić

Nedavna veoma obilna kiša i topljenje snega u Bavarskoj izazvali su nagli porast vodostaja Dunava, što je rezultiralo izlivanjem reke Dunav u Budimpešti. Iako je vodostaj Dunava u Srbiji tokom decembra porastao za 2 do 3 metra, zahvaljujući pripremljenosti rečnog korita usled nižeg vodostaja tokom jeseni, nije bilo problema sa poplavama.

Na delu toka Dunava kroz Srbiju, od Bezdana do Novog Sada, proglašena je redovna odbrana od poplava. Iako se očekuje dalji porast vodostaja Dunava, naročito u gornjem toku kroz Srbiju, ne postoji opasnost od vanrednih poplava.

Iako se očekuje porast vodostaja Dunava u gornjem toku kroz Srbiju, neće dostići nivo vanredne odbrane od poplava. Situacija je slična i nizvodno od Zemuna, gde se ne očekuje ni redovna odbrana od poplava.

Iako vreme u Srbiji već duže vreme pokazuje stabilnost bez padavina, porast vodostaja Dunava je zabeležen zbog obilnih padavina u gornjem slivu reke, od Nemačke do Austrije.

Sava ima visok vodostaj, ali se očekuje stagnacija i opadanje u narednom periodu, dok rečni tokovi južnije od Save i Dunava imaju niži vodostaj, koji će se zadržati s obzirom na izostanak značajnijih padavina.

Iako je došlo do značajnog porasta vodostaja Dunava, Save i Tise, najvećih reka u Srbiji, ne postoji opasnost od poplava u urbanim i naseljenim predelima u narednom periodu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading