NAJLJUĆI PROTIVNIK KREMLJA IZA BRAVE U ''POLARNOM VUKU!'' Ovako izgleda ozloglašeni zatvor u koji je smešten Navaljni: Bivši sibirski gulag na -30, nedaleko od Arktika! (FOTO)

Autor:

Svet

27.12.2023

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski opozicioni aktivista i veliki kritičar Kremlja Aleksej Navaljni trenutno služi preostali deo svoje 19-godišnje zatvorske kazne u zatvoreničkoj koloniji na lošem glasu poznatijoj kao "Polarni vuk."

NAJLJUĆI PROTIVNIK KREMLJA IZA BRAVE U ''POLARNOM VUKU!'' Ovako izgleda ozloglašeni zatvor u koji je smešten Navaljni: Bivši sibirski gulag na -30, nedaleko od Arktika! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP/HONS

Zatvor u kojem služi kaznu Aleksej Navaljni

Kira Jarmiš, Navaljnijeva portparolka, obelodanila je u ponedeljak da je opozicionar lociran u toj zatvorskoj koloniji, zvanoj zvanično IK-3, nakon gotovo tri nedelje tokom kojih nije bilo informacija o njegovom boravku.

Foto: Tanjug/AP/HOGP

Zatvorska kolonija smeštena je u gradu Karp u sibirskom autonomnom okrugu Jamal-Nenec, udaljenom 1.900 kilometara severoistočno od Moskve i samo 60 kilometara severno od Arktičkog kruga.

Prema izveštaju Rojtersa, reč je o jednom od najstrožih zatvora u Rusiji, namenjenom osobama osuđenim za teška krivična dela.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Uslovi u zatvoru su izuzetno surovi, posebno tokom zimskih meseci kada temperature padaju do minus 28 stepeni Celzijusa. Moskovski Komsomolec navodi da je zatvor otvoren šezdesetih godina prošlog veka kao deo sistema gulaga, sovjetskih logora gde su zatvorenici bili podvrgnuti prinudnom radu.

Navaljni odbacuje sve optužbe zbog kojih je osuđen, tvrdeći da je završio iza rešetaka jer se smatra pretnjom ruskoj političkoj eliti. Kremlj ga proglašava osuđenim kriminalcem, optužujući ga da i on i njegovi pratioci imaju veze sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA) s namerom da destabilizuju Rusiju.

 

 

Kira Jarmiš veruje da je odluka o premeštanju Navaljnog na tako udaljeno i surovo mesto doneta kako bi ga izolovala i otežala mu život, kao i da bi onemogućila advokatima i pristalicama ruskog opozicionara da mu pruže podršku.

U video obraćanju koje su objavili njegovi advokati, Navaljni je zahvalio pristalicama na brizi za njegovo zdravlje. Iako je opisao iscrpljujuće putovanje do "Polarnog vuka" i opisao oštre mere obezbeđenja, delovao je dobro raspoložen. Kroz prozor svoje ćelije vidi samo ogradu zatvorske kolonije, ali poručuje: "U svakom slučaju, ne brinite za mene."

Tokom gotovo tri nedelje kada se ništa nije znalo o Navaljnom, brigu o njegovom zdravlju i životu izražavali su ne samo njegovi pristalice i advokati, već i zapadni političari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Uros

27.12.2023 14:12

Dace Bog,da zeljko ivsnovic gazda vijesti kao domaci izdajnik,i covjek koji je izdajnik svog naroda zavrsi u slicnom domu kao navaljni,pa i zatvori su pravljeni za ljude,a ne za magaradi.tako da to nije nikakva sramota ivanovicu,nikoga ne mrzim samo ti ovo sa srca zelim