PRONAĐEN LEK ZA RAK? Naučnici potvrdili da OVAJ METOD UNIŠTAVA 99 POSTO kancerogenih stanica!

Autor:

Svet

27.12.2023

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve se vrti oko jednog specijalnog čekića koji nemilosrdno uništava loše ćelije u organizmu

PRONAĐEN LEK ZA RAK? Naučnici potvrdili da OVAJ METOD UNIŠTAVA 99 POSTO kancerogenih stanica!

Foto: Shuterstock

Naučnici Univerziteta Rajs ali i Univerziteta u Teksasu potvrdili su da su pronašli i testirali novi, revolucionarni metod uništavanja kancerogenih stanica.

Naučnici su za ovaj metod koristili blisko infracrveno svetlo za stimulaciju molekula aminocijanina. Tako su indukovali sinhronizovane vibracije probijajući snažno membrane stanice raka.

“Koristili smo molekularni udarni čekić koji koristi svetlost za hirurški precizno uništavanje stanica raka. Metod je na testiranju pokazao da se tako uništava čak 99 posto kancerogenih stanica”, rekao je Džejms Tur, hemičar Univerziteta Rajs.

Molekuli aminocijanina, koji se obično koriste u bioslikanju, pokazali su se pouzdano zbog svoje stabilnosti u vodi i sposobnosti prijanjanja na spoljašnjost stanica, naročito korisnih u otkrivanju raka u niskim dozama.

“Oni su više od milion puta brži u svom mehaničkom kretanju od nekadašnjih Feringa motora (hemijski pokretan rotacioni molekularni motor) i mogu da se aktiviraju svetlom bliskim infracrvenom, a ne vidljivim svetlom”, kaže Tur.

Korišćenje bliskog infracrvenog svetla ima značaj, jer omogućuje prodor duboko u telo, potencijalno olakšavajući nehirurško lečenje raka unutar kostiju i organa.

Eksperimenti na miševima s tumorima melanoma rezultirali su time da se kod polovine njih izlečio rak. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Nature Chemistry.

“Ovo je prvi put da se molekularni plazmon koristi na ovaj način, da pobudi ceo molekul i da zapravo proizvede mehaničko delovanje koje se koristi za postizanje određenog cilja - u ovom slučaju, kidanje membrane stanica raka, kaže hemičar Ciceron Ajala-Orosko sa Univerziteta u Teksasu. 

Uprkos tome što su je ranoj fazi, otkriće obećava direktan, biomehanički pristup koji bi mogao da predstavlja izazov stanicama raka da razviju otpornost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading