CEO ŽIVOT IZUČAVALA RAK, NE ZNAJUĆI DA JE I SAMA BOLESNA! Ovo je priča medicinske sestre koja je bila na ivici smrti: Evo kako se spasila

Autor:

Vesti

22.12.2023

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova priča tera suze na oči, ali nas istovremeno uči.

CEO ŽIVOT IZUČAVALA RAK, NE ZNAJUĆI DA JE I SAMA BOLESNA! Ovo je priča  medicinske sestre koja je bila na ivici smrti: Evo kako se spasila

Foto: Shutterstock

U medicinskoj praksi, često se ističe važnost pravilne dijagnoze, a jedna rečenica, "Kada čujete zvuk kopita, pomislite na konje pre nego što posumnjate da su zebre", može da posluži kao podsetnik za studente medicine. Ova metafora ukazuje na to da je bitno prvo razmotriti uobičajene bolesti pre nego što se posumnja na retke bolesti, kako bi se osigurala precizna dijagnoza.

Kimberli M. Bejker, molekularni genetičar i vanredni profesor na Univerzitetu Indijanapolis, podelila je svoju životnu ispovest o suočavanju sa rakom četvrtog stadijuma. Nakon što je slučajno otkrila dijagnozu, započela je svoju borbu za život, istovremeno se oslanjajući na svoje obrazovanje i iskustvo u oblasti molekularne biologije kako bi se informisala i aktivno učestvovala u odlučivanju o svojoj terapiji.

Čitav proces dijagnostike i lečenja postavio je pitanje važnosti samopouzdanja pacijenata u donošenju odluka o svojoj zdravstvenoj nezi, posebno kada su suočeni sa ozbiljnim oboljenjima poput raka.

Bejkerova je prvo osetila bol u gornjem desnom delu stomaka, ali je zbog svog obrazovanja i iskustva u oblasti biologije pokušala da racionalizuje simptome i odloži odlazak kod lekara. Ovo iskustvo ukazuje na to koliko je važno da se čak i stručnjaci podstiču da pažljivo prate svoje zdravstveno stanje i odmah reaguju na neobične simptome.

Kada je saznala za svoju dijagnozu raka četvrtog stadijuma, Bejkerova je istakla koliko je bilo važno da se informiše o svojoj specifičnoj vrsti tumora kako bi mogla da donese informisanu odluku o svojoj terapiji. Ovo naglašava značaj edukacije pacijenata o njihovom zdravstvenom stanju i mogućnostima lečenja.


Nakon što nije bila zadovoljna odgovorima i terapijskim pristupom svog prvog onkologa, Bejkerova je odlučila da potraži drugo mišljenje van države. Ova odluka ističe važnost zagovaranja za sopstvene potrebe i traženja najbolje moguće zdravstvene nege.

Bejkerova je takođe istakla važnost podrške grupe za podršku pacijentima sa rakom, kao i sopstvene odlučnosti da nastavi sa operacijom i traži najbolje moguće rešenje za svoju situaciju. Ovo naglašava koliko je ključno da pacijenti ostanu informisani, podržani i samopouzdani tokom svog lečenja.

Kroz svoju iskustvenu priču, Kimberli M. Bejker istakla je značaj informisanja, zalaženja za sebe i traženja najbolje moguće zdravstvene nege, istovremeno naglašavajući važnost podrške i samopouzdanja u donošenju odluka o lečenju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading