KUM EVRA I ČOVEK BEZ MILOSTI! Angela Merkel u suzama - ko je bio Volfgang Šojble?! (FOTO)

Autor: Sanja Bojanović

Svet

27.12.2023

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preminuo poznati nemački političar Volfgang Šojble.

KUM EVRA I ČOVEK BEZ MILOSTI! Angela Merkel u suzama - ko je bio Volfgang Šojble?! (FOTO)

Foto: Credit: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Nemački političar Volfgang Šojble preminuo je u 81. godini. Šojble je bio član Bundestaga više od pola veka, a poznat je kao ekonomista oštrog jezika i kum evra. Smatran je jednom od najmoćnijih ličnosti Nemačke, posle Angele Merkel.

Kao ministar finansija Nemačke od 2009. do 2017. godine, Šojble je bio zagovornik politike štednje. Njegov budžet za 2014. omogućio je Nemačkoj da se prvi put od 1969. godine ne zadužuje. Bio je poznat po tvrdom stavu prema zemljama južne Evrope tokom krize evrozone, odbijajući pozive Međunarodnog monetarnog fonda da Grčkoj da više vremena da obuzda deficit.

Foto: Credit: M. Popow / imago stock&people / Profimedia

- Mi moramo korak po korak da jačamo naše zajedničke institucije. To je naš zajednički interes, ali to je moguće samo u onolikoj meri, koliko smo u stanju da u to ubedimo stanovništvo, kod kojeg postoji mnogo otpora - govorio je Šojble za Dojče vele.


Šojble je bio poznat po oštrini jezika i štedljivosti u ličnim odnosima. Iako je bio lojalan saradnik, nije bio sklon prijateljstvima u politici. Bio je poštovan, ali je držao distancu, čak i prema kolegama s kojima je godinama sarađivao.

Odrastao u nemačko-francuskoj pograničnoj oblasti, Šojble je decenijama zagovarao produbljivanje evropske integracije i težio ka stvaranju evropske savezne države. Smatrao je da je evropsko ujedinjenje najbolji uspeh Nemačke posle Drugog svetskog rata.

Šojble je postao izrazito omražen u južnoj Evropi zbog svoje stroge politike štednje. Bio je prozivan za ekonomsku krizu u Grčkoj, te su ga Grci smatrali odgovornim za njihove probleme. Ipak, Šojble je istrajao u svojim stavovima, verujući da je evropsko ujedinjenje ključno za budućnost kontinenta.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading