DRAMA KOJA POTRESA RUSIJU: Uhapšen general zadužen za stravično oružje, Frolov radio na razvoju nuklearnih bombi SATAN-2!

Autor:

Svet

23.12.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandal potresa Moskvu, zamenik direktora Roskosmosa među uhapšenima.

DRAMA KOJA POTRESA RUSIJU: Uhapšen general zadužen za stravično oružje, Frolov radio na razvoju nuklearnih bombi SATAN-2!

Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, Shutterstock

Ruski general Oleg Frolov, zadužen za zastrašujuće nuklearne bombe poput Satana-2, našao se u središtu skandala koji potresa Moskvu nakon hapšenja pod sumnjom da je deo grupe koja je proneverila više od četiri miliona evra državnog novca.

Frolov - bio ključna figura u ruskom državnom programu naoružanja

Frolov (61), zamenik direktora ruske svemirske agencije Roskosmos, bio je ključna figura u ruskom državnom programu naoružanja, nadgledajući razvoj i proizvodnju najnovijeg ruskog nuklearnog oružja, poznatog kao Satan-2 ili Sarmat.

Ova impozantna balistička raketa, teška 208 tona i veličine nebodera od 14 spratova, trebala bi stupiti na "borbenu dužnost" do kraja meseca, ali postoje nagađanja da bi njen lansiranje moglo biti odloženo do kraja 2024. godine zbog sumnji u nepravilno testiranje.

Prema saopštenju ruskog istražnog odbora, Frolov je, zajedno sa dvojicom saučesnika, koristio svoj položaj kako bi izveo proneveru sredstava namenjenih kupovini opreme. Ukupna suma krađe procenjuje se na najmanje 435 miliona rubalja državnih sredstava.

Frolovu i njegovim saučesnicima sada preti do deset godina zatvora, dok istražitelji nastoje da razotkriju puni opseg navodne prevare koja uključuje visokorangirane vojne i svemirske zvaničnike.

Identitet trećeg uhapšenog nije objavljen

Osim Frolova, uhapšen je i Jevgenij Fomičev, direktor istraživačko-proizvodnog preduzeća Geofizik kosmos, specijaliziranog za proizvodnju optičko-elektroničkih uređaja za svemirske letelice i napredne projektile.

Identitet trećeg uhapšenog još nije saopšten.

Frolov, koji je ranije služio u ruskim raketnim snagama, navodno je bio uključen i u projekat razvoja hipersoničnog raketnog kompleksa Avangard, još jednog revolucionarnog ruskog nuklearnog oružja sposobnog leteti 27 puta brže od zvuka.

Ovaj slučaj izaziva ozbiljne kontroverze i postavlja brojna pitanja o integritetu ruskih programa naoružanja i korupciji unutar vojno-industrijskog kompleksa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading