I KOMŠIJE POKRENULE SISTEM ''PRONAĐI ME'': U Severnoj Makedoniji pušten u rad servis za uzbunjivanje o nestaloj deci!

Autor:

Svet

18.12.2023

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je u Severnoj Makedoniji aktivirana internet stranica "Pronađi me", koja je deo sistema ranog upozoravanja javnosti u slučaju nestale dece u susednoj zemlji.

I KOMŠIJE POKRENULE SISTEM ''PRONAĐI ME'': U Severnoj Makedoniji pušten u rad servis za uzbunjivanje o nestaloj deci!

Foto: Shutterstock

Preko sajta najdime.org.mk građani mogu da prijave nestanak i da podnesu prijavu ministarstvu unutrašnjih poslova, prenosi MRT.

Internet stranica će biti dostupna na makedonskom, albanskom i romskom jeziku.

Svake godine u Severnoj Makedoniji nestane oko 300 osoba, a većina njih se uspešno nađe i sigurno vrati kući.

U Srbiji sistem ''Pronađi me'' počeo s radom  1. novembra

Podsetimo, osnivač fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić, na televiziji K1, izjavio je da od 1. novembra, počinje sa primenjivanjem prva faza sistema za uzbunjivanje u slučajevima nestale dece “Amber alert”, koji će se u Srbiji zvati “Pronađi me”.

- Uz nalog policije, prilikom nestanka deteta, mediji će imati obavezu da istog momenta prekinu program i objave poster na kojem će se nalaziti fotografija sa dečjim podacima - kaže Jurić.

Uz nalog policije, prilikom nestanka deteta, mediji će imati obavezu da istog momenta prekinu program i objave poster na kojem će se nalaziti fotografija sa dečjim podacima, kaže Jurić.

- Sve televizije u Srbiji imaće obavezu da u prvih osam sati, svakih 30 minuta prekidaju program i objavljuju tu informaciju, ili eventualno dopunjenu sa novim informacijama. Nakon osam sati, a do isteka 48 sata, svakih sat vremena ćete morati da objavljuju tu istu informaciju, ili ako se dete pronađe ranije, objavićete da je dete pronađeno - istakao je tom prilikom Jurić.

Dodao je i da ukoliko se dete ne pronađe nakon 48 sati, policija nastavlja proceduru.

- Ukoliko je potrebna dodatna podrška medija, policija će im se obratiti, kako bi oni izašli sa nekim novim, dodatnim informacijama. Mobilni operateri će, takođe u prvoj faz,i slati SMS poruke, dok ne dođe jedan brodkast sistem, gde će građani putem baznih stanica dobijati informacije. Železničke i autobuske stanice, koje trenutno imaju tehničke mogućnosti, objavljivaće takođe ovu informaciju. Aerodrom "Nikola Tesla" umesto polazaka i odlazaka aviona, istog momenta emitovati informaciju da je nestalo dete - kaže Jurić.

 

BONUS VIDEO: 

https://www.republika.rs/svet/svet/490218/ubitvo-bodrum

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading