OD 1. NOVEMBRA U SRBIJI KREĆE "AMBER ALERT" NAZVAN "PRONAĐI ME": Čim dete nestane cela država je NA NOGAMA, televizije prekidaju sve programe

Autor: Republika

Hronika

29.09.2023

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji će imati obavezu da istog momenta prekinu program i objave poster na kojem će se nalaziti fotografija sa dečjim podacima

OD 1. NOVEMBRA U SRBIJI KREĆE "AMBER ALERT" NAZVAN "PRONAĐI ME": Čim dete nestane cela država je NA NOGAMA, televizije prekidaju sve programe

Foto: pixabay.com, Printscreen/amberalert.rs/

Osnivač fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić, u emisiji “Kec na jedanaest” na televiziji K1, izjavio je da će od 1. novembra, početi sa primenjivanjem prva faza sistema za uzbunjivanje u slučajevima nestale dece “Amber alert”, koji će se u Srbiji zvati “Pronađi me”.

Uz nalog policije, prilikom nestanka deteta, mediji će imati obavezu da istog momenta prekinu program i objave poster na kojem će se nalaziti fotografija sa dečjim podacima, kaže Jurić.

- Sve televizije u Srbiji imaće obavezu da u prvih osam sati, svakih 30 minuta prekidaju program i objavljuju tu informaciju, ili eventualno dopunjenu sa novim informacijama. Nakon osam sati, a do isteka 48 sata, svakih sat vremena ćete morati da objavljuju tu istu informaciju, ili ako se dete pronađe ranije, objavićete da je dete pronađeno - rekao je Jurić.

Dodao je i da ukoliko se dete ne pronađe nakon 48 sati, policija nastavlja proceduru.

- Ukoliko je potrebna dodatna podrška medija, policija će im se obratiti, kako bi oni izašli sa nekim novim, dodatnim informacijama. Mobilni operateri će, takođe u prvoj faz,i slati SMS poruke, dok ne dođe jedan brodkast sistem, gde će građani putem baznih stanica dobijati informacije. Železničke i autobuske stanice, koje trenutno imaju tehničke mogućnosti, objavljivaće takođe ovu informaciju. Aerodrom "Nikola Tesla" umesto polazaka i odlazaka aviona, istog momenta emitovati informaciju da je nestalo dete - kaže Jurić.

Ističe da će se u drugoj fazi sistema "Pronađi me", uključiti putevi Srbije, naftne kompanije, društvene mreže i drugi činioci koji će dodatno doprineti da se informacija o nestanku deteta što pre raširi.

Osvrnuo se i na nestanak i ubistvo svoje ćerke Tijane Jurić.

- Čovek koji je seksualno zlostavljao i ubio Tijanu, to je jedan čovek koji je u svojoj nekoj arhivi imao nekoliko krivičnih dela nasilja, to nije procesuirano i prijavljeno. Jednostavno je bio nevidljiv za sistem i onda je učinio to što je učinio. To su ljudi koji su među nama i koji su spremni da kada taj nagon proradi, otmu dete i urade mu zaista sve ono što čovek može i da pomisli. Mi moramo da budemo spremni za situacije koje su jako retke i ne događaju se samo u Americi, nažalost to je prisutno i kod nas, a mi želimo da to predupredimo - zaključio je Igor Jurić u emisiji “Kec na jedanaest” na televiziji K1.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Crni

29.09.2023 21:16

Ciji je kod? Ko ima pristup svemu bukvalno svemu? Samim tim i upravlja svime tj prekidac je u njegovim tukama, plasim se da nije nas program a onda smo na....