ŠTA SE TO DEŠAVA U RUSIJI? Utrostručeni slučajevi od TUBERKULOZE

Autor:

Svet

18.12.2023

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi oboleli od ove bolesti leče se o trošku države

ŠTA SE TO DEŠAVA U RUSIJI? Utrostručeni slučajevi od TUBERKULOZE

Foto: Shutterstock

U Rusiji je tokom protekle decenije smrtnost od tuberkuloze utrostručena, uprkos tome što je incidencija te bolesti smanjena za polovinu i svi oboleli od ove bolesti leče se o trošku države, saopštio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

- U proteklih 10 godina stopa incidencije tuberkuloze u Rusiji je prepolovljena, a stopa mortaliteta gotovo se utrostručila, zahvaljujući čemu je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) isključila Rusku Federaciju sa liste zemalja sa visokim opterećenjem tuberkuloze - rekao je Muraško na konferenciji "Tuberkuloza i savremene infekcije: novi izazovi i perspektive".

Ministar je napomenuo da Rusija ima dobro uspostavljen sistem praćenja tuberkuloze i da vodi savezni registar slučajeva, prenose RIA Novosti.

- Prioritetni cilj Fizijatrijske službe Ruske Federacije je povećanje efikasnosti lečenja pacijenata sa multirezistentnom tuberkulozom. Sprečavanje bolesti preventivnim pregledima na tuberkulozu skočilo je na najmanje 73 odsto - dodao je ruski ministar zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading