POČELO TESTIRANJE KONTRACEPCIJSKE PILULE ZA MUŠKARCE! Ne sadrži hormone, a blokira proizvodnju sprermatozoida!

Autor:

Svet

13.12.2023

23:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Georg je istakla da preklinički podaci pokazuju da su ove pilule 99% efikasne u sprečavanju trudnoće kod miševa i smanjenju broja spermatozoida kod majmuna nakon samo dve nedelje korišćenja.

POČELO TESTIRANJE KONTRACEPCIJSKE PILULE ZA MUŠKARCE! Ne sadrži hormone, a blokira proizvodnju sprermatozoida!

Foto: pixabay.com

Grupa britanskih muškaraca postala je prva na svetu koja je testirala novu mušku kontraceptivnu pilulu. Za razliku od ženskih kontraceptivnih pilula, muška pilula YCT-529 ne sadrži hormone i deluje tako što sprečava proizvodnju spermatozoida, blokirajući pristup vitaminu A.

Ukoliko bude uspešna, ova pilula će verovatno postati dostupna svim muškarcima. Prethodni pokušaji razvoja muških kontraceptivnih pilula takođe su imali za cilj da inhibiraju proizvodnju spermatozoida, ali su bili neefikasni i povezani sa brojnim zdravstvenim komplikacijama.


Istraživanja koja datiraju unazad 100 godina otkrila su da nedostatak vitamina A kod miševa, pacova i majmuna može dovesti do neplodnosti. Ovo otkriće je podstaklo razvoj pilula bez hormona.

Američka kompanija YourChoice Therapeutics razvila je ovu pilulu i tvrdi da je ona 99% efikasna i 100% reverzibilna, bez ikakvih sporednih efekata. Takođe, kompanija tvrdi da ova pilula ima veći kontraceptivni efekat od kondoma. Trenutno se testira na 16 muškaraca iz Velike Britanije.



Zasluge za razvoj ovih pilula idu Gundi Georg, profesorki na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Minesoti. Georg je istakla da preklinički podaci pokazuju da su ove pilule 99% efikasne u sprečavanju trudnoće kod miševa i smanjenju broja spermatozoida kod majmuna nakon samo dve nedelje korišćenja.

YourChoice Therapeutics veruje da će ove pilule biti dobro prihvaćene od strane muškaraca, kako je preneo Sky News.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading