KRENULO NIKAD VEĆE STEZANJE KAIŠA: Novi argentinski predsednik posegao za merom koju NIKO NE ŽELI DA VIDI

Autor:

Svet

13.12.2023

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Argentina trpi godišnju inflaciju od 143 odsto, njena valuta je pala, a četiri od deset Argentinaca je osiromašeno

KRENULO NIKAD VEĆE STEZANJE KAIŠA: Novi argentinski predsednik posegao za merom koju NIKO NE ŽELI DA VIDI

Foto: JUAN MABROMATA / AFP / Profimedia

Argentina je najavila oštru devalvaciju svoje valute i smanjenje subvencija za energiju i prevoz kao deo šokantnih mera koje novi predsednik Havijer Milej kaže da su potrebne za rešavanje ekonomske "vanredne situacije".

Ministar ekonomije Luis Kaputo rekao je u televizijskoj poruci da će argentinski pezos biti devalviran za 50 odsto na 800 za američki dolar s 400 pezosa za dolar.

- Nekoliko meseci bićemo gori nego pre - rekao je Milej, dva dana nakon što je libertarijanac položio zakletvu kao predsednik druge najveće ekonomije u Južnoj Americi i odmah upozorio na oštre mere.

Argentina trpi godišnju inflaciju od 143 odsto, njena valuta je pala, a četiri od deset Argentinaca je osiromašeno.

Nacija takođe ima sve veći fiskalni deficit, trgovinski deficit od 43 milijarde dolara, plus zastrašujući dug od 45 milijardi dolara Međunarodnom monetarnom fondu, s 10,6 milijardi dolara multilateralnim i privatnim kreditorima do aprila.

Kao deo novih mera, Kaputo je rekao da vlada poništava tendere za sve projekte javnih radova i ukida neke državne poslove kako bi smanjila veličinu vlade.

Takođe je najavio smanjenje subvencija za energiju i prevoz ne navodeći pojedinosti niti govoreći za koliko, i dodao da Milejeva administracija smanjuje broj ministarstava s 18 na 9.

Rekao je da su te mere neophodne za smanjenje fiskalnog deficita za koji veruje da je uzrok ekonomskih problema u zemlji, uključujući rastuću inflaciju.

- Ako nastavimo kako jesmo, neizbežno idemo prema hiperinflaciji. Naša misija je da izbegnemo katastrofu - rekao je Kaputo.

MMF je pozdravio mere, rekavši da pružaju "dobar temelj" za dalje razgovore s Argentinom o njenom dugu s tom institucijom, prenosi Seebiz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading