UBIO SE HEROJ IZ ČERNOBILJA: Viktor Smagin preminuo posle dugogodišnjeg radijacionog pakla!

Autor: Dejli Mejl

Svet

25.10.2023

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viktor Smagin (75), inženjer iz fabrike i jedan od heroja nuklearne tragedije u Černobilju, odlučio je da okonča svoj život u Moskvi.

UBIO SE HEROJ IZ ČERNOBILJA: Viktor Smagin preminuo posle dugogodišnjeg radijacionog pakla!

Foto: Shutterstock, PRofimedia

 Njegova smrt došla je usled razaranja koje je pretrpeo zbog radijacionog trovanja koje je preživeo.

Smagin je bio jedan od prvih na licu mesta 26. aprila 1986. godine, kada je reaktor broj četiri černobiljske nuklearne elektrane eksplodirao, izazivši jednu od najtežih nuklearnih katastrofa u istoriji. Bio je ključni svedok užasa tog trenutka.

Međutim, nuklearno trovanje koje je pretrpeo tokom ovog događaja, jer je pomogao u smanjenju štete izazvane eksplozijom reaktora, ostavilo ga je sa dugotrajnim zdravstvenim problemima.

Republika

Foto: Ilustracija: Tanjug/AP, Profimedia, Pixabay

Černobilj

 

Dugogodišnji tretmani i borba s posledicama radijacije učinili su da više ne može da se nosi s ovom patnjom. Kao rezultat toga, Viktor Smagin je odlučio da okonča svoj život skokom s balkona svoje stambene zgrade u Moskvi, s visine od više od 45 metara.

U oproštajnoj poruci koju je ostavio svojoj porodici, Smagin je izrazio svoju zahvalnost za godine koje su proveli zajedno, ističući da je to bila sreća. Njegova odluka je ostavila svoje najbliže u dubokoj tuzi.

Njegovo hrabro delovanje nakon nesreće u Černobilju i njegova uloga u smanjenju štete koju je izazvala eksplozija reaktora obeležili su ga kao heroja.

Međutim, ova nesreća je donela brojne izazove i ograničenja u njegovom životu, uključujući radijacionu bolest, zabranu rada na područjima s jonizirajućim zračenjem, zabranu rada noću i zabranu službenih putovanja.

Smagin je, nakon što je radio u Černobilju, pronašao administrativni posao u ruskom ministarstvu, ali su posledice tragedije duboko obeležile njegovu sudbinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading