POTVRĐENE CRNE SUMNJE! Procena ruskih gubitaka u Ukrajini je UŽASAVAJUĆA: Lista mrtvih sve duža!

Autor:

Svet

22.10.2023

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važno je napomenuti da ovi podaci obuhvataju samo pripadnike redovnih vojnih jedinica, dok gubici privatnih vojnih kompanija poput "Vagnera" i regrutovanih osuđenika nisu uključeni u ovaj izveštaj.

POTVRĐENE CRNE SUMNJE! Procena ruskih gubitaka u Ukrajini je UŽASAVAJUĆA: Lista mrtvih sve duža!

Foto: Tanjug/AP

Prema tvrdnjama britanskog Ministarstva odbrane, ruska vojska je, prema obaveštajnim podacima, pretrpela između 150.000 i 190.000 poginulih i teško ranjenih vojnika tokom rata u Ukrajini.

Ukupan broj gubitaka, uključujući i ranjenike koji se mogu vratiti na bojište, navodno se kreće između 240.000 i 290.000 osoba.

Foto: Profimedia

Ruska vojska

Važno je napomenuti da ovi podaci obuhvataju samo pripadnike redovnih vojnih jedinica, dok gubici privatnih vojnih kompanija poput "Vagnera" i regrutovanih osuđenika nisu uključeni u ovaj izveštaj.

Analitičari ukazuju na značajan porast gubitaka u poslednjim nedeljama, posebno nakon što je Rusija pokrenula velike ofanzivne operacije u oblasti Avdijivke u Donjeckoj oblasti. Kao rezultat napada na dobro utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine, stopa gubitaka među ruskim trupama povećala se za čak 90 odsto, Moscow Times.

Ofanziva u rejonu Avdijivke počela je 10. oktobra. Za 10 dana ruska vojska je izgubila 201 komad opreme, uključujući 42 tenka, 49 borbenih vozila pešadije i 10 oklopnih transportera, pokazuju podaci iz projekta Orik OSINT.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni posetio je područje borbenih dejstava 19. oktobra. Istog dana vojni dopisnik Aleksandar Sladkov pozvao je da se ne zauzima Avdijivka ni po koju cenu. Sladkov navodi da je pre napada neophodno "steći nadmoć u vazduhu" i "uništiti vatreno oružje" neprijatelja. Istovremeno je jasno stavio do znanja da u ovom trenutku takvi uslovi nisu izvodljivi.

- Vatreno oružje Oružanih snaga Ukrajine može biti uništeno u protivbaterijskoj borbi ako imamo artiljerijska izviđačka sredstva, ali ih nemamo. Ostao je samo jedan napad. Napad na meso. Moramo da prestanemo da radimo ovakve stvari - napisao je Sladkov.

Portparol zajedničkog pres centra ukrajinskih odbrambenih snaga taurijskog pravca Aleksandar Štupun uporedio je rusku ofanzivu u oblasti Avdijivke sa operacijom zauzimanja Bahmuta.

Prema procenama Medijazone i Bi-Bi-Sija do 13. oktobra potvrđeni gubici Rusije u Ukrajini iznosili su nešto više od 34.000 ljudi. Ovaj broj uključuje plaćenike Vagnerovog PMC-a i osuđenike, ali ne uključuje one koji su se borili na strani Rusije u sastavu jedinica samoproglašenih DNR i LNR.

Prema američkim obaveštajnim podacima, do kraja avgusta ruske trupe su imale 120.000 poginulih, a još 170.000-180.000 ranjenih. Ukupni gubici su već skoro udvostručili veličinu vojske koju je predsednik Vladimir Putin okupio za invaziju 24. februara 2022. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading