Rezultat izbora u Poljskoj potvrđuje pobedu koalicije koju predvodi Donald Tusk!

Autor:

Svet

17.10.2023

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri opozicione stranke će takođe kontrolisati gornji dom parlamenta, Senat, sa 65 od 100 mesta.

Rezultat izbora u Poljskoj potvrđuje pobedu koalicije koju predvodi Donald Tusk!

Foto: Profimedia

Poljski opozicioni lider Donald Tusk i njegova stranka Građanska platforma zajedno sa dva manja partnera osvojili su ukupno 248 od 460 mesta u sledećem parlamentu, prema konačnim rezultatima izbora u zemlji, što mu je omogućilo da formira koalicionu vladu.

Vladajuća desničarska partija Pravo i pravda (PiS) koju predvodi Jaroslav Kačinjski ostaje najveća stranka u donjem domu parlamenta, ili Sejmu, sa 194 mesta, prema rezultatima objavljenim u utorak. Ali savez sa krajnje desničarskom partijom Konfederacija, koja je osvojila 18 mesta, ne bi bio dovoljan za većinu.

Očekuje se da će predsednik Andžej Duda dati PiS-u kao najvećoj stranci prvu šansu da formira vladu kada se parlament sastane u narednih 30 dana. Ali ako PiS ne dobije dovoljnu podršku, dirigentska palica će biti predata Tusku , koji bi mogao da natera parlament da glasa o njegovoj vladi u decembru.

Tusk , koji je bio premijer od 2007. do 2014., spreman je za zapanjujući povratak na vlast, nakon što je ponovo preuzeo kontrolu nad svojom strankom 2021. nakon pet godina provedenih u Briselu kao predsednik Evropskog saveta.

Opozicija je nedeljne izbore predstavila kao poslednju šansu da se spase demokratija u najvećoj državi članici EU u centralnoj i istočnoj Evropi i zaustavi klizanje ka autoritarizmu i vladavini prava koja narušava.

Foto: pixabay.com

 

PiS je, međutim, tvrdio da se Poljska suočava sa borbom za očuvanje nacionalnog suvereniteta, a Tusk se ponašao kao hajdučka za Brisel, Berlin, pa čak i Moskvu. Ali Tusk je tvrdio da je Kačinjski, sa kojim se sukobljavao dve decenije, modelirao budući režim prema režimu Kremlja. 

Tusk, 66, obećao je da će Varšavu ponovo postaviti na proevropski put, vratiti nezavisnost sudija i osloboditi milijarde evra sredstava EU koja je uskratila Evropska komisija u svađi sa vladom koju predvodi PiS oko reformi pravosuđa.

Birači su odgovorili tako što su se okupili pred glasačkim kutijama - odziv od 74,4 odsto bio je najveći od povratka Poljske u demokratiju.

Tranzicija vlade bi trebalo da bude relativno „glatka i neproblematična, ali ne baš brza“, rekao je Vojčeh Šacki, šef političkog deska u istraživačkom centru Politika insajt.

Šacki je rekao da bi „možda bilo svađa i svađa“ tokom koalicionih pregovora, „ali mislim da ništa ne može da promeni ishod ovog procesa i mislim da ćemo videti novu vladu Donalda Tuska pre kraja godine“.

Očekuje se da će Tusk podijeliti vlast sa dvije stranke koje su postigle bolje rezultate nego što se očekivalo, posebno sa savezom centrističkih i agrarnih partija Treći put koji je osvojio 65 mjesta. Levičarska partija Levica, koja će biti mlađi koalicioni partner, dobila je 26 mesta.

Zajednički broj mesta koje je osvojila opoziciona grupa tačno se poklapa sa prognozom u izlaznoj anketi objavljenoj u nedelju, kada je Tusk već proglasio pobedu, rekavši „ovo je kraj loših vremena, ovo je kraj vladavine PiS-a“.

Tri opozicione stranke će takođe kontrolisati gornji dom parlamenta, Senat, sa 65 od 100 mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading