"TESNO" U POLJSKOJ: Vladajuća stranka osvojila 36,8 odsto glasova, a opoziciona Građanska platforma svega pet odsto manje!

Autor:

Svet

15.10.2023

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostaje pitanje da li će ovaj uspeh moći da se pretoči u još jedan mandat naše vlade. A mi to još ne znamo, izjavio Jaroslav Kačinjski, odmah po objavljivanju izbornih rezultata.

"TESNO" U POLJSKOJ: Vladajuća stranka osvojila 36,8 odsto glasova, a opoziciona Građanska platforma svega pet odsto manje!

Foto: Ap photo

Jaroslav Kačinski

Biračka mesta u Poljskoj zvanično su zatvorena pre nešto više od pola sata, a već su objavljeni i preliminarni rezultati parlamentarnih izbora. Prema njima, vladajuća stranka Pravo i Pravda (PiS) na čijem čelu je Jaroslav Kačinjski odnela najviše glasova, 36,7 odsto, sledi Građanska platforma (PO) sa 31,6 odsto glasova, a potom "Treći način" 13 odsto i Levica 8,6 odsto.

Podsetimo, danas su se u Poljskoj održali parlamentarni izbori na kojima su se za pobedu borile dve najveće rivalske stranke - Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog i liberalna Građanska platforma Donalda Tuska.

Foto: Tanjug/AP

 

Jaroslav Kačinjski, odmah po objavljivanju izbornih rezultata, nije mogao da prođe kroz povike "Ja-ro-slau!", a onda se i zahvalio se svojim biračima.

- Ovo nam je četvrta pobeda na parlamentarnim izborima i treća uzastopna. Ovo je veliki uspeh naše formacije i našeg projekta za Poljsku. Ostaje pitanje da li će ovaj uspeh moći da se pretoči u još jedan mandat naše vlade. A mi to još ne znamo. Ali moramo imati nadu i znati da ćemo, bez obzira da li smo na vlasti ili u opoziciji, ovaj projekat realizovati na različite načine. I nećemo dozvoliti da se Poljska izda! Da Poljska izgubi ono što je za našu naciju najvrednije, odnosno nezavisnost - rekao je Kačinjski, pa dodao:

"Učinićemo sve da nastavimo da sprovodimo naš program, uprkos koaliciji koja je protiv nas. Zapamtite da su pred nama još dani borbe i napetosti. Ali to je prošlo u vidu nastavka našeg programa, to će na kraju biti naša pobeda".

Nakon rezultata oglasio se i Donald Tusk koji je rekao da će se potruditi da napravi demokratsku vladu sa svojim partnerima.

- Pratićemo ove izbore cele noći. Kao što znate, desetine hiljada ljudi sedi u prostorijama. Neće nam niko ukrasti ove izbore. Pratićemo svaki glas. Sa našim partnerima ćemo u bliskoj budućnosti stvoriti novu, dobru, demokratsku vladu. Poljska je pobedila, pobedili ste - rekao je Tusk.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading