KATASTROFA ZA GRČKU VLADAJUĆU PARTIJU: Na lokalnim izborima izgubili Atinu i Solun, poraženi u pet od šest regiona, poplave im DOŠLE GLAVE

Autor:

Svet

16.10.2023

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladajuća partija u Grčkoj, Nova demokratija pretrpela je neuspeh u drugom krugu izbora za regionalne guvernere i gradonačelnike, izgubivši dva najveća grada Atinu i Solun, kao i pet od šest regiona u kojima su održani izbori.

KATASTROFA ZA GRČKU VLADAJUĆU PARTIJU: Na lokalnim izborima izgubili Atinu i Solun, poraženi u pet od šest regiona, poplave im DOŠLE GLAVE

Foto: Tanjug/AP

U glavnom gradu Atini politički početnik koga podržavaju socijalisti, Haris Dukas pobedio je aktuelnog gradonačelnika Kostasa Bakojanisa sa skoro 56 odsto glasova, prenosi AP. Bakojanis je nećak premijera Kirjakosa Micotakisa, a njegova majka Dora Bakojanis, poslanica Nove demokratije i bivša ministarka, bila je gradonačelnica Atine od 2003- 2007.

U Solunu, socijalista Stelios Angeloudis, koji nije bio zvanični kandidat svoje stranke zbog sukoba među lokalnim partijskim funkcionerima, lako je pobedio aktuelnog predsednika Konstantinosa Zervasa, sa 67 prema 33 odsto.

U regionu Tesalija, aktuelni guverner koga podržava Nova demokratija Kostas Agorastos izgubio je sa 60 prema 40 odsto od Dimitrisa Kuretasa, koga podržavaju i socijalistički PASOK i levičarske partije Siriza.

Pre nego što su katastrofalne poplave u septembru pogodile taj region, Agorastos je smatran za favorita za četvrti uzastopni mandat, a današnji poraz je rezultat lošeg upravljanja krizom i njegove i centralne vlade, navodi AP.

Pored Tesalije, Nova demokratija je izgubila izbore u još četiri regiona od konzervativnih disidenata, a jedinu pobedu ostvarila je na Peloponezu.

Nova demokratija je i dalje daleko najveća stranka u Grčkoj, dok su Siriza i PASOK po podršci daleko iza nje i bore se za prevlast na levom centru, ne pokazujući volju da se udruže kako bi se suprotstavili konzervativcima.

Opštih izbora u Grčkoj ne bi trebalo da bude do 2027. ali će izbori za Evropski parlament 9. juna sledeće godine biti prvi naredni test popularnosti vlade, dodaje AP.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading