JEVREJSKE ŠKOLE SE ZATVARAJU, U PEKINGU IZBODEN IZRAELSKI DIPLOMATA: Ceo svet strepi od jezivog poziva Hamasa na DŽIHAD! Da li će ovo biti dan POGROMA?(FOTO)

Autor:

Svet

13.10.2023

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukobi u Pojasu Gaze su rezultirali smrću najmanje 1.300 ljudi, čineći ovaj napad najsmrtonosnijim na civile u istoriji Izraela.

JEVREJSKE ŠKOLE SE ZATVARAJU, U PEKINGU IZBODEN IZRAELSKI DIPLOMATA: Ceo svet strepi od jezivog poziva Hamasa na DŽIHAD! Da li će ovo biti dan POGROMA?(FOTO)

Foto: Ap photo

Izraelski Savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo spoljnih poslova Izraela pozvali su svoje građane, uključujući one koji se trenutno nalaze u inostranstvu, da budu u pripravnosti i izbegavaju proteste i demonstracije zbog najave "Dana besa" koju je uputila palestinska militantna grupa Hamas. Poziv Hamas-a za globalne demonstracije izazvao je zabrinutost i reakcije širom sveta.

U Amsterdamu, tri jevrejske škole su odlučile da zatvore svoja vrata zbog najavljenih protesta podrške Palestincima. Ova odluka je doneta nakon što je Hamas pozvao muslimane na demonstracije u znak podrške Palestincima. Gradonačelnica Amsterdama, Femke Halsema, izrazila je podršku jevrejskoj zajednici i najavila dodatne mere bezbednosti kako bi se zaštitila deca i zaposleni u jevrejskim institucijama.

Slične mere predostrožnosti preduzete su i u Londonu, gde su tri jevrejske škole takođe zatvorene zbog najavljenih skupova podrške Palestincima. Roditeljima je rečeno da zadrže decu unutra zbog rizika od nasilja na ulici.

Situacija je izazvala zabrinutost među jevrejskom zajednicom širom sveta, a vlade i lokalne vlasti preduzimaju dodatne mere kako bi osigurale sigurnost svojih građana tokom ovog perioda političke napetosti.

Izraelski službenik u ambasadi u Pekingu je hospitalizovan nakon napada, ali se trenutno nalazi u stabilnom stanju, saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova. Napad se nije dogodio unutar ambasade, a motiv napada se još istražuje.

U međuvremenu, Hamas, palestinska militantna grupa, pozvala je na "Dan besa", što je navelo izraelske vlasti da apeluju na Izraelce širom sveta da budu u pripravnosti.

U Londonu, tri jevrejske škole su zatvorene zbog najavljenih skupova podrške Palestincima. Roditeljima u jednoj od škola je rečeno da ne izvode decu napolje zbog "rizika od nasilja na ulici". Direktorka jedne od škola, Ester Perlman, obavestila je roditelje o odluci da zatvore školu zbog planiranih protesta i apelovala na roditelje da zadrže decu kod kuće zbog bezbednosti. Druga škola je takođe dobila savet od lokalnog rabina da zatvori vrata zbog istih razloga.

Međutim, Fond za bezbednost zajednice (CST), organizacija koja pruža bezbednosne savete britanskim Jevrejima, smatra da škole treba da ostanu otvorene. CST naglašava važnost nastavka jevrejskog života i upućuje na odluku da škole ostanu otvorene, uprkos napetim okolnostima.

Hamas pozvao na džihad

Nakon izraelskih vazdušnih udara i artiljerijske vatre na Pojas Gaze kao odmazdu za napade koje je izvršio Hamas u Izraelu, militantna grupa Hamas pozvala je palestinske građane na masovne proteste i marševe u petak, pod nazivom "Dan besa." Hamas je pozvao Palestinace da marširaju do džamije Al-Aksa u istočnom Jerusalemu i sukobe se sa izraelskim trupama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sukobi u Pojasu Gaze su rezultirali smrću najmanje 1.300 ljudi, čineći ovaj napad najsmrtonosnijim na civile u istoriji Izraela. Nasilje se takođe ponovno razbuktalo u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, gde su izraelske trupe ubile najmanje 34 Palestinca tokom sukoba koji su počeli nakon subotnjeg napada Hamasa.

 

 

U saopštenju koje poziva na "opštu mobilizaciju," Hamas je pozvao Palestince da protestuju u kompleksu džamije Al-Aksa, jednom od najsvetijih mesta na Bliskom istoku, i da tamo ostanu tokom petka, kada se muslimani okupljaju na velikim petkom molitvama. Ovaj kompleks je od izuzetnog značaja za muslimane i Jevreje, što ga čini izuzetno spornim mestom.

Hamas je takođe pozvao Palestince na Zapadnoj obali da "demonstriraju, mobilišu se i sukobe sa izraelskim trupama i naseljenicima." Izrael je, u međuvremenu, uputio poziv svim Izraelcima u inostranstvu da budu posebno oprezni tokom petka, nakon što je Hamas pozvao svoje pristalice širom sveta na "Dan besa."

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

 

Bivši lider Hamasa, Kaled Mešal, pozvao je na proteste širom muslimanskog sveta u znak podrške Palestincima i pozvao narode susednih zemalja da se pridruže borbi protiv Izraela.

Izraelski Savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo spoljnih poslova Izraela pozvali su Izraelce u inostranstvu da budu u pripravnosti i da izbegavaju proteste i demonstracije gde god da se održavaju, nakon što je vođstvo palestinske militantne grupe Hamas pozvalo da se danas obeleži "Dan besa" širom sveta.

- Svi Izraelci koji borave van zemlje treba da budu svesni mogućih demonstracija u njihovoj blizini - navodi se u saopštenju, prenosi Haarec.

Dodaje se da će sve izraelske bezbednosne agencije nastaviti da deluju svuda kako bi sačuvali bezbednost izraelskih građana širom sveta.

Ovaj najnoviji talas nasilja između Izraela i Palestine pokazuje potrebu za diplomatskim naporima kako bi se okončao sukob i obezbedila trajna stabilnost u regionu.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading