JEDAN OD NAJBLIŽIH SAVEZNIKA UVODI SANKCIJE RUSIJI: Srbija jedina odoleva pritiscima pod kojima se nalazi

Autor:

Svet

28.09.2023

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokajev je rekao da njegova zemlja nastavlja da poziva na razgovore između Rusije i Ukrajine o okončanju rata.

JEDAN OD NAJBLIŽIH SAVEZNIKA UVODI SANKCIJE RUSIJI: Srbija jedina odoleva pritiscima pod kojima se nalazi

Foto: Tanjug/AP

Kasim Žomart Tokajev na meti

Nemačka ne treba da strahuje od toga da će Kazahstan pokušati da pomogne Rusiji u zaobilaženju zapadnih sankcija uvedenih zbog invazije na Ukrajinu, izjavio je u četvrtak kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu.

Tokajev je rekao da njegova zemlja nastavlja da poziva na razgovore između Rusije i Ukrajine o okončanju rata, koji je sada u 20. mesecu.

Zanimljivo je da je ovim ogromna zemlja poput Kazahstana, koja slovi za jednog od najbližih saveznika Ruske Federacije, popustila pod pritiscima i gotovo 600 dana nakon početka sukoba u Ukrajini, stala u stroj onih koji su uveli sankcije Rusiji. 

Sa druge strane, Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, i dalje uspešno odoleva pritiscima međunarodne zajednice, kojima je izložen prilikom gotovo svakog susreta sa njenim predstavnicima, navode Novosti.

Inače, može se reći da je ovo neprimeren "revanš" Tokajeva Vladimiru Putinu, koji je predsedniku Kazahstana bukvalno spasao život u januaru 2020. Naime, tada su izbile najveće demonstracije u Kazahstanu od proglašenja nezavisnosti. Okidač su bile povećane cene goriva, a tokom nasilnih protesta koji su mirisali na puč ubijeno je na desetine demonstranata i među njima 16 pripadnika snaga bezbednosti. Predsednik Rusije je tada rekao da je „Kazahstan bio na meti međunarodnog terorizma", dodajući da Rusija nikada neće dozvoliti revolucije u regionu.

Trupe iz Rusije i drugih zemalja poslate su u Kazahstan da zavedu red.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading