BRANE U DERNI NAPRAVILA SRPSKA KOMPANIJA: Građene su pre 60 godina od gline i kamena, a evo zašto nisu izdržale! Očekuje se do 20.000 žrtava!

Autor:

Svet

14.09.2023

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve brane iznad grada Darne na istoku Libije, koje su pukle i izazvale poplave s hiljadama žrtava, bile su projektovane i izgrađene od strane jugoslovenskih kompanija tokom 1970-ih.

BRANE U DERNI NAPRAVILA SRPSKA KOMPANIJA: Građene su pre 60 godina od gline i kamena, a evo zašto nisu izdržale! Očekuje se do 20.000 žrtava!

Foto: Tanjug/Libyan government via AP

Postoji sumnja da bi broj žrtava katastrofalnih poplava nakon pucanja brane u libijskom gradu Derni mogao dosegnuti brojku od čak 20.000 ljudi. Dramatični prizori ove katastrofe šire se društvenim mrežama već danima, a razmere razaranja su ogromne i zahtevaće dugotrajne napore za sanaciju.

Republika

Foto: Tanjug/Libyan government via AP

 

 

Brane koje su pukle tokom sedamdesetih godina bile su izgrađene od strane jugoslovenskih kompanija, a javnost sada postavlja pitanje da li su eventualni propusti iz tog vremena doprineli ovoj tragediji.

Nažalost, ove brane su verovatno bile loše održavane s obzirom na njihovu starost, navodi Klix.ba.

Osim toga, lokacija ovih brana, koja se nalazi samo kilometar iznad grada, nije bila najbolji izbor za ovakav građevinski poduhvat.

Grad Darne je često bio pogođen poplavama u prošlosti, što je navelo vladu da odluči izgraditi brane kako bi zaštitila grad.

Velike poplave su prethodno oštetile grad na ušću 1941., 1959. i 1968. godine, pri čemu su one iz 1950-ih bile posebno razorne.

U 1986. godini, nove brane su uspešno suzbile poplave i sprečile da voda dospe do grada.

Gornja brana je imala kapacitet od 1,5 miliona kubnih metara vode, dok je druga imala kapacitet od čak 22 miliona kubnih metara vode.

Republika

Foto: Tanjug/Libyan government via AP

 

 

Kompanija Hidrotehnika-Hidroenergetika, nekada jugoslovenska a sada srpska, navodi na svom sajtu da je između 1973. i 1977. godine izgradila ove brane i brojne druge objekte kao što su tuneli, crpne stanice i rezervoari u Darne regionu, kako bi podržali navodnjavanje, vodosnabdevanje grada i okolnih sela, te sprečili poplave.

Međutim, zamenik predsednika opštine Darne priznao je da brane nisu održavane od 2002. godine.

Postoje tvrdnje na društvenim mrežama da su sredstva namenjena za održavanje brana preusmerena u druge svrhe, što je izazvalo bes javnosti.

Stručnjaci za brane ukazuju na "bezbednosni haos i sporost libijskih vlasti" kao faktore koji su doprineli katastrofi.

Prema ekspertima, najverovatniji scenario proboja brane bio je postepeni slom prvo gornje, a potom i donje brane. Ekstremne padavine i način na koji su brane bile izgrađene doprineli su ovom tragičnom događaju.

Libijske brane su izgrađene od lokalno dostupnih materijala, kao što su glina i kamenje. Stručnjaci ističu da se ova vrsta nasipa obično ne izliva, ali često dolazi do urušavanja nakon poplave, za razliku od betonskih nasipa.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading