CIKLON DANIJEL OD LIBIJE NAPRAVIO PAKAO: Četvrtina Derne ZBRISANA, tela žrtava leže po poljima i ulicama, očekuje se da će broj stradalih biti STRAVIČAN (VIDEO)

Autor:

Svet

12.09.2023

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko četvrtine istočnog libijskog grada Derne izbrisale su poplave nakon pucanja brane u oluji, a više od 1.000 tela je do sada izvučeno, rekao je u utorak ministar u administraciji koja kontroliše istok.

CIKLON DANIJEL OD LIBIJE NAPRAVIO PAKAO: Četvrtina Derne ZBRISANA, tela žrtava leže po poljima i ulicama, očekuje se da će broj stradalih biti STRAVIČAN (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

„Vratio sam se iz Derne. To je veoma strašno. Tela leže svuda – u moru, u dolinama, ispod zgrada“, rekao je Rojtersu telefonom Hičem Čkiuat, ministar civilnog vazduhoplovstva i član komiteta za vanredne situacije.

 

„Broj tela pronađenih u Derni je veći od 1.000“, rekao je on.

 

 

"Očekuje se da će konačni iznos biti „zaista, zaista veliki. Ne preterujem kada kažem da je 25 odsto grada nestalo. Mnoge, mnoge zgrade su se srušile."

 

Novinar Rojtersa na putu za Dernu video je vozila prevrnuta na ivicama puteva, oboreno drveće i napuštene, poplavljene kuće. Konvoji pomoći i pomoći išli su prema gradu.

 

Zvaničnici u administraciji koja upravlja istočnim delom podeljene zemlje saopštili su u ponedeljak da je najmanje 2.000 ljudi poginulo u poplavama. Zvaničnici su rekli da se hiljade drugih vode kao nestali u poplavi, za koju su rekli da je odnela čitava naselja nakon što su brane pukle iznad grada.

 

 

Na snimku objavljenom na Fejsbuku, koji Rojters nije mogao nezavisno da proveri, izgleda da se vidi na desetine tela prekrivenih ćebadima na trotoarima u Derni.

 

 

Libija je politički podeljena između istoka i zapada, a javne službe su propale od pobune koju je podržao NATO 2011. i koja je izazvala višegodišnji sukob.

 

Nakon što je prošle nedelje pogodila Grčku, oluja Danijel je u nedelju zahvatila Sredozemno more, zatrpavši puteve i uništivši zgrade u Derni, i pogodila druga naselja duž obale, uključujući drugi najveći grad u Libiji Bengazi.

 

Međunarodno priznata vlada u Tripoliju ne kontroliše istočne oblasti, ali je poslala pomoć u Dernu, a najmanje jedan let pomoći je u utorak krenuo iz zapadnog grada Misrate, rekao je Rojtersov novinar u avionu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading