KOŠTA 400 EVRA, ALI NIJE LUTKA: Priča iz NOĆNIH MORA - mlade majke prodaju svoje bebe preko interneta zbog siromaštva VIŠE NIKAD NE SMEJU DA IH VIDE

Autor:

Svet

14.09.2023

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Siromaštvo primorava desetine mladih trudnica da daju svoje bebe na usvajanje u zamenu za novac, na Filipinima, gde roditelji koji žele da imaju decu mogu da "kupe" jednu na Fejsbuku za samo nekoliko stotina evra, prenosi EFE.

KOŠTA 400 EVRA, ALI NIJE LUTKA:  Priča iz NOĆNIH MORA - mlade majke prodaju svoje bebe preko interneta zbog siromaštva VIŠE NIKAD NE SMEJU DA IH VIDE

Foto: shutterstock

Takav slučaj registrovan je u maju u stanu u Manili, glavnom gradu Filipina. Džojs, 39-godišnja filipinska kozmetičarka, postavila je pitanje o kolekcionarskoj lutki koju je videla na Fejsbuk stranici. Odgovor onoga koji je postavio oglas ostavio ju je bez teksta:

„Košta 20.000 pezosa (otprilike 400 evra). Ali to nije lutka, to je dete koje ću roditi za mesec dana, gospođo“.

Osoba koja je napisala ovu poruku zove se Melisa, 21-godišnja Filipinka koja je zbog ekonomske nesigurnosti i nedostatka podrške porodice i bivšeg dečka, koji ju je zatrudnela, odlučila da se odrekne svog budućeg deteta za usvajanje na ogromnom tržištu beba za prodaju na Filipinima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Ne mogu svom detetu da pružim dobar život, nemam novca i ostala sam bez posla kada sam ostala trudna. To je veoma tužno, ali pomirila sam se sa tim i sada samo želim da se uverim da je u dobrim rukama“, rekla je Melisa na sastanku koji je na kraju imala sa Džojs, na koju je, pored sakupljanja lutaka, razmišljala. usvajanje deteta.

Iako je filipinsko Odeljenje za socijalna pitanja 2019. godine priznalo da „stotine hiljada“ ljudi ima falsifikovane izvode iz matične knjige rođenih, ne postoje podaci ili studije o ilegalnoj i tajnoj prodaji beba, koja se često obavlja preko društvenih medija.

Filipinska vlada, koja kažnjava nezakonita usvojenja doživotnim zatvorom i novčanim kaznama do 84.000 evra, cilja na ove nezakonite aktivnosti, koje se smatraju „trgovinom ljudima“ i koje su se uveliko proširile poslednjih godina, posebno na Fejsbuku, aplikaciji koju koristi preko 90% Filipinaca, piše Agerpres.

„Sve je više stranica na Fejsbuku koje omogućavaju nezakonito usvajanje dece“, kaže konsultant Vilhelmina Dakanaj iz Udruženja Kaisahang, nevladine organizacije posvećene zaštiti ugrožene dece na Filipinima i koju finansira Ministarstvo za socijalna pitanja ove zemlje. 

Ona upozorava da su nezakonita usvojenja u porastu na Filipinima i objašnjava da mnoge od ovih "transakcija" nisu završene pisanim dokumentom, što povećava rizik da bespomoćna deca budu napuštena, a mnoga od njih završe "na ulici pre nego što puni 18".

Drugi mogući ishod ovakvih „transakcija” je „neuspela prodaja”, kada usvojiteljica požali zbog „kupovine” i vrati dete u naručje biološke majke.

Republika

Foto: RINA

 

 

Prema informacijama do kojih je došao EFE, na ovom virtuelnom tržištu beba vrši se i trampa, kako bi se dobilo dete željenog pola: ako majka kupac odluči da umesto dečaka želi devojčicu, ona iznosi svoj slučaj na društvenim mrežam.

Noćna mora mlade trudnice koja je pristala da proda svoje dete

 Tri dana nakon njihovog prvog razgovora na Fejsbuku, Melisa i Džojs su održale prvi sastanak licem u lice i dogovorile se da će rođenoj majci biti dozvoljeno da živi u kući usvojitelje dok ne dođe njen očuh. Mlada Melisa, velikih i izražajnih crnih očiju, poreklom sa ostrva Negros (u centru arhipelaga), na tečnom engleskom prepričava teškoće sa kojima se suočila pre nego što je upoznala Džojs, koja želi da usvoji dete jer joj je on rođeni sin. već odrastao i ove godine ulazi na fakultet.

„Moj otac je umro od zloupotrebe droga, a moja majka je i dalje zavisna od kockanja i gubi čak i ono malo što zaradi. Kada sam zatrudnela, nije hteo da mi pomogne“, tužno priča Melisa. „Bivši dečko me napustio čim je saznao da sam trudna, a ja ne želim da abortiram (što je na Filipinima ilegalno – ne). Svoje dete mogu da dam samo nekome ko to može da priušti i ko će da brine o njemu“, dodaje ona.

Sama i očajna jer nije imala novca, Melisa je lako pronašla jednu od mnogih Facebook stranica na kojima se majke koje su rodile i usvojiteljice povezuju kako bi dovršile ilegalno usvajanje.

Pre nego što je upoznala Džojs, Melisa je pronašla drugu potencijalnu usvojiteljicu, otputovala u Manilu u februaru da je upozna i ugostila ju je ova „kandidatkinja“ da usvoji njenu nerođenu bebu, ali se situacija ubrzo pretvorila u noćnu moru.

„Ta žena me je zaključala u sobu bez vazduha. Ne daj mi da izađem da me komšije ne vide”, s obzirom na to da je svog dečka koji živi u inostranstvu lagala da je trudna sa njim. „Svakog dana nisam jela ništa osim pirinča, retko bilo šta drugo“, priča Melisa.

Republika

Foto: Shutterstock

 

 

Taman kada joj se zdravlje pogoršavalo, zbog loše ishrane i zagušljive vrućine u toj mračnoj prostoriji, Melisa je na drugoj Fejsbuk stranici upoznala Džojs, uspela da „pobegne” iz zatočeništva i skloni se kod Džojsa, koji mu je ponudio hranu i prijatne uslove za život.

Kada se beba, dečak, rodi, plan je bio da Džojs odnese bebu u Kancelariju za registraciju rođenih da se proglasi biološkom majkom, nakon čega bi Melisa mogla da se vrati u svoj rodni grad i ispoštuje usmeni dogovor koji je sklopila, da nikada više ne vidi svoje dete.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading