OSUĐEN ZBOG POBUNE I ZAVERE: Američki sud NEMILOSRDAN, Bivši vođa "Praud Bojsa" kažnjen sa 22 GODINE ZATVORA zbog napada na Kapitol

Autor:

Svet

06.09.2023

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Enrike Tario, bivši vođa ekstremno desničarske grupe "Praud bojs", osuđen je na 22 godine federalnog zatvora po optužnici za pobunu i zaveru, u vezi sa napadom na američki Kapitol 6. januara 2021. godine, prenosi En-Bi-Si.

OSUĐEN ZBOG POBUNE I ZAVERE: Američki sud NEMILOSRDAN, Bivši vođa "Praud Bojsa" kažnjen sa 22 GODINE ZATVORA zbog napada na Kapitol

Foto: Wikipedia

Njegova kazna je najveća do sada u slučaju od 6. januara, premašivši 18 godina koje je dobio osnivač "Oat kipersa" Stjuart Rouds, koji je osuđen za isto delo. Tario je bio jedan od četvorice članova grupe koji su u maju proglašeni krivim za pobunu.

Federalni tužioci tražili su kaznu od 33 godine zatvora, iako je američki okružni sudija Timoti Keli osudio Tarijeve saoptuženike na mnogo niže kazne od onih koje su tražili tužioci. Prošle nedelje, Džo Bigs je osuđen na 17 godina, Zahari Rel do 15 godina i Itan Nordin do 18 godina.

Peti optuženi član "Praud bojsa" za zaveru, proglašen je nevinim po glavnoj tački optužnice, je proglašen krivim po drugim tačkama i osuđen je na 10 godina . Federalni tužioci nazvali su Tarija „prirodno harizmatičnim vođom, pametnim propagandistom i slavnim predsednikom nacionalne organizacije "Proud Bojs“.

Tario je, kako su rekli, imao „uticaj na brojne podređene članove“ koje je koristio „da organizuje i izvrši zaveru da se nasilno zaustavi mirni demokratski prenos vlasti“. Oko 1.100 ljudi optuženo je u vezi sa napadom na Kapitol 6. januara, a više od 300 je osuđeno na zatvorske kazne.

Ova kazna je daleko najduža kazna koja je izrečena u masovnom procesuiranju nereda od 6. januara 2021. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading