SIGNAL DA VIŠE NEMA KOMPROMISA: Turski analitičar o susretu dva lidera, Putin je Zapadu jasno poručio: "DOSTA JE LAGANJA"

Autor:

Svet

05.09.2023

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je u Sočiju jasan signal Zapadu da Moskva ovoga puta neće praviti kompromis u vezi sprovođenja „žitnog posla” koji Zapad eksploatiše za svoje potrebe, rekao je za RIA Novosti, profesor na Univerzitetu Istinje u Istanbulu i penzionisani general Fakhri Erenel.

SIGNAL DA VIŠE NEMA KOMPROMISA: Turski analitičar o susretu dva lidera, Putin je Zapadu jasno poručio: "DOSTA JE LAGANJA"

Foto: Tanjug/AP

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Tajip Erdogan razgovarali su u ponedeljak o situaciji oko žitnog sporazuma i drugim pitanjima na sastanku u Sočiju. Putin je rekao da će Rusija za nekoliko nedelja početi da isporučuje besplatno žito u šest afričkih zemalja.

Erdogan je istakao da je Ankara spremna da pomogne u preradi ruskog žita za dalju isporuku u zemlje kojima je to potrebno i da se nada zajedničkom sprovođenju koraka za isporuku hrane afričkim zemljama.

Prema Erenelu, izuzetno je važna Putinova izjava da raskid ugovora nije uticao na globalna tržišta hrane.

"Tako je jasno stavio do znanja da Zapad preuveličava problem, pokušavajući da Rusku Federaciju dovede u tešku situaciju pod izgovorom pogoršanja situacije sa hranom. Istovremeno, na Zapadu se ukorenila presuda da će se Rusija „vratiti na sporazum, jer se vraćala više puta“, rekao je ekspert.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Prema Erenelu, ovoga puta Ruska Federacija nije spremna na kompromise i sačekaće ispunjenje svojih „legitimnih” zahteva.

"Može se reći da je Putin poslao Zapadu signale u oštrijoj formi u vezi sa povratkom Ruske Federacije u dogovor. Jasno je rečeno da se posao ne može nastaviti bez ukidanja sankcija i ispunjenja niza moskovskih uslova. Može se pretpostaviti da je važnu ulogu u odluci (o suspenziji učešća) imalo to što je Ukrajina nastavila da kupuje oružje i municiju sredstvima od prodaje žita, a Zapad je iskoristio „sporazum o žitu” „u sopstvenom interesu da produži rat“, rekao je Erenel.

Zapad je prevario Rusiju o humanitarnoj prirodi žitnog posla, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Prema njegovim rečima, siromašne zemlje su činile svega 3 odsto kupaca, što je manje od milion tona žitarica.

Sporazum o žitu je prekinut 18. jula, Ruska Federacija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja.

Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u svoje države, a glavni cilj posla – snabdevanje siromašnim zemljama, uključujući i afričke, nikada nije ostvaren.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading