OKLOPNIM VOZOM STIŽE KOD PUTINA: Kim Džong Un dolazi u posetu Rusiji, lider Severne Koreje želi naprednu tehnologiju za NUKLEARNE PODMORNICE

Autor:

Svet

05.09.2023

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođa Severne Koreje Kim Džong Un će u septembu posetiti Rusiju, navodi američki Njujork tajms.

OKLOPNIM VOZOM STIŽE KOD PUTINA: Kim Džong Un dolazi u posetu Rusiji, lider Severne Koreje želi naprednu tehnologiju za NUKLEARNE PODMORNICE

Foto: Tanjug/AP

Kim će navodno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati  o mogućnosti prodaje oružja, koji bi trebalo da se koristi u ratu u Ukrajini.

Američki list je ovo objavio u ponedeljak, pozivajući se na američke i savezničke izvore.

Kim će doći u rusiju najverovatnije oklopnim vozom, iz Pjongjanga u Vladivostok, na krajnjem istorku Rusije, gde će se sastati s Putinom.

Prema pisanju američkog lista, Putin očekuje da će Severna Koreja poslati Rusiji artiljerijske granate i protivtenkovske rakete, dok Kim želi da Rusija obezbedi Pjongjangu naprednu tehnologiju za satelite i podmornice na nuklearni pogon. 

Kim će, kako navode američki zvaničnici, tražiti i pomoć u hrani za svoju osiromašenu naciju.

Poseta je najavljena u trenutku kada dve zemlje razgovaraju o zajedničkim vojnim vežbama, a navodno je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu pokušao da tokom posete Severnoj Koreji nagovori domaćine da prodaju artiljerijsku municiju Rusiji.

Potparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je 30. avgusta da su SAD zabrinute da pregovori o prodaji oružja između Rusije i Severne Koreje aktivno napreduju.

Da Rusija razgovara o održavanju zajedničkih vojnih vežbi sa Severnom Korejom, potvrdio je ranije i Šojgu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Zašto da ne, oni su naše komšije. Postoji stara ruska izreka: vi ne birate svoje komšije i bolje je živeti sa njima u miru i slozi", rekao je Šojgu, preneo je Interfaks.

Na pitanje o mogućnosti održavanja zajedničkih vojnih vežbi, on je rekao da se „naravno” o njima razgovara.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap javila je, pozivajući se na južnokorejske obaveštajne podatke, da je Šojgu predložio severnokorejskom lideru Kim Džong Unu da njihove zemlje održe pomorsku vežbu, zajedno sa Kinom.

Šojgu se sastao sa Kimom u julu kada je posetio Severnu Koreju kako bi obeležio 70. godišnjicu završetka Korejskog rata, koji se u Severnoj Koreji slavi kao Dan pobede.

Ruski ambasador u Severnoj Koreji Aleksandar Macegora rekao je u subotu za TASS da nije upoznat sa bilo kakvim planovima da Severna Koreja učestvuje u trilateralnim vojnim vežbama sa Kinom i Rusijom, ali veruje da bi to bilo „prikladno“.

Rusija i Severna Koreja su nedavno obećale da će ojačati vojne veze, ali Severna Koreja poriče da trguje oružjem sa Rusijom.

Severna Koreja je izvršila šest nuklearnih testova od 2006. godine i testirala je razne rakete poslednjih godina, ali retko održava vojne vežbe sa svojim susedima.

Šojgu se sastao s Kimom u junu kada je posetio Severnu Koreju u povodu 70. godišnjice završetka Korejskog rata koji se u Severnoj Koreji slavi kao Dan pobede.

Ruski veleposlanik u Sjevernoj Koreji Aleksandar Macegora rekao je u subotu za TASS da ne zna ni za kakve planove da Sjeverna Koreja sudjeluje u trilateralnim vojnim vježbama sa Kinom i Rusijom, ali vjeruje da bi to bilo "primereno".

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading