PAO DOGOVOR O ENERGETICI, DVA PREDSEDNIKA NAŠLI ZAJEDNIČKI JEZIK: Putin Erdoganu rekao da je spreman da razgovara i o sporazumu o žitu

Autor:

Svet

04.09.2023

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva otvorena za razgovore o Crnomorskom sporazumu o žitu.

PAO DOGOVOR O ENERGETICI, DVA PREDSEDNIKA NAŠLI ZAJEDNIČKI JEZIK: Putin Erdoganu rekao da je spreman da razgovara i o sporazumu o žitu

Foto: Tanjjug-Ap

Rusija je odustala od sporazuma u ​​julu, godinu dana nakon što je sporazum postignut posredstvom Ujedinjenih nacija i Turske, žaleći se da nisu ispoštovane odredbe o izvozu ruskog žita i đubriva i da je ukrajinsko žito u nedovoljnim količinama odlazilo u zemlje kojima je najpotrebnije, preneo je Rojters.

Govoreći na početku sastanka u crnomorskom letovalištu Sočiju, Putin je rekao Erdoganu da se nada da će završili razgovore o čvorištu prirodnog gasa u Turskoj i da će razgovarati o sporazumu o žitu.

Republika

Foto: Tanjjug-Ap

 

 

"Znam da nameravate da pokrenete pitanje sporazuma o žitu", rekao je Putin Erdoganu. On je istakao da je Rusija otvorena za pregovore o tom pitanju. Erdogan je rekao da svet čeka na vesti o pitanju koridora.

"Svi čekaju šta će proizaći iz našeg današnjeg sastanka", rekao je on. Predsednik Turske je naglasio da veruje da će poruka na konferenciji za novinare nakon sastanka biti važan korak za ceo svet, posebno za afričke zemlje.

Rusija i Ukrajina su među nekoliko ključnih poljoprivrednih proizvođača na svetu i glavni proizvođači pšenice, ječme, kukuruza, uljane repice, ulja od uljane repice, suncokreta i suncokretovog ulja.

Kako je prenela agencija RIA Novosti, Predsednik Rusije je napomenuo da projekat izgradnje nuklearne elektrane Akuju u Turskoj napreduje po planu, a da je puštanje u rad prvog bloka planirano za 2024. godinu.

"Kao što sam rekao, u energetskom sektoru se krećemo veoma samopouzdano, postignuti su dogovori između glavnih dobavljača sa obe strane. Nadam se da će tako biti. To ćemo biti svedoci toga u bliskoj budućnosti", dodao je Putin.

Republika

Foto: Tanjjug-Ap

 

 

Govoreći o bilateralnim odnosima, predsednik Turske je napomenuo da Moskva i Ankara prolaze kroz "potpuno drugačiji period".

"Veoma smo zadovoljni što je naš spoljnotrgovinski obim trenutno 62 milijarde dolara i krećemo se ka našem cilju od 100 milijardi dolara", dodao je Erdogan.

List "Milijet", pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je da će Erdogan tokom susreta izraziti spremnost da deluje kao posrednik u rešavanju sukoba u Ukrajini. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading